Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ART & DESIGN ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (STEVY) ΛΥΤΡΑ


ART & DESIGN  ‘’ BLUE& BLACK ‘’ - ΑΤΟΜΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η interior designer Λύτρα Σταυρούλα, παρουσιάζει τον Ιούλιο του 2014 την ατομική της έκθεση ‘’ Blue& Black’’ στο Θησείο .

Ποια ήταν η αφορμή αλλά και η έμπνευση για τη δημιουργία της έκθεσης;

Το blue& black είναι μια ιδέα που πρόεκυψε σχεδόν τυχαία όταν ένα χρωματολόγιο ήρθε στα χέρια μου τη στιγμή που προσπαθούσα να αποφασίσω τα δύο πιο προσφιλή μου χρώματα.

Μπλε και μαύρο λοιπόν. Με ποιο τρόπο συνδέονται; Υπάρχει κάτι που να κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή;

Επιλέγοντας ζωηρά και έντονα χρώματα προσπαθώ να αποτυπώσω την δραματικότητα ενός σύνθετου εσωτερικού κόσμου. Χρωματικές επιλογές που κρύβουν την μελαγχολία και αποθεώνουν την ιδέα της ζωής. Μαύρο για το σκοτάδι, το φόβο και το θάνατο. Πρόκειται επίσης για ένα χρώμα που εκφράζει για εμένα την πειθαρχία και την εσωστρέφεια, τις ανέκφραστες ικανότητες αλλά και την ανησυχία για το μέλλον. Η έκθεση στοχεύει παράλληλα να τονίσει και το δυναμικό ρόλο του μπλε χρώματος, τις ποικίλες και συμβολικές ταυτόχρονα ιδιότητές του. Μπλε για την ηρεμία, τη καθαρή σκέψη, τη λογική, τη καθαρότητα της ψυχής. Μπλε για την χρωματική ισορροπία. Το μπλε θεωρείται το χρώμα του διαλογισμού ,της περισυλλογής. Συμβολίζει τον ουρανό, τον αέρα, τη σοφία και την εσωτερική αρμονία. Τα χρώματα γίνονται απαλές, αυθόρμητες εκρήξεις. Η σκοτεινή παλέτα που επιλέγω δηλώνει την επιθυμία μου για εκφραστική αμεσότητα Το μαύρο λειτουργεί συχνά ως σκιά του μπλε, σκιά μιας ανάμνησης, ενός οράματος, συναισθημάτων και βιωμάτων. Τα σχήματα των αντικειμένων μεταλλάσσονται για να απεικονίσουν τις μεταμορφώσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων. Μέσα από ακούραστες φόρμες που προκύπτουν από φευγαλέες αντιδράσεις κατά τη στιγμή όπου συλλήφθηκαν , ο επισκέπτης εισάγεται σε μια διαδικασία ανακάλυψης.

Τι θα δούμε λοιπόν στην έκθεση;

Η έκθεση blue&black θα απαρτίζεται από δώδεκα στο σύνολό τους χρηστικά αντικείμενα χώρου ‘’ πειραγμένα από χέρι’’ όπως συνηθίζω να τα χαρακτηρίζω. Για πρώτη φορά στα 5 χρόνια λειτουργίας του Stevy’s studio, επιλέγω να χρησιμοποιήσω εφαρμοσμένες τεχνικές εγκαταλείποντας το ελεύθερο στυλ χωρίς βέβαια να αποποιούμαι τον μοναδικό χειροποίητο εαυτό τους.

Η Stevy (  Σταυρούλα Λύτρα) γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην κωμόπολη Ιτέα Φωκίδος. Σπούδασε ιταλική γλώσσα και κουλτούρα στο  Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών(institutο Italianο di Αtene).

Συνέχισε με μια διαφορετική κατεύθυνση σπουδών πάνω στην εσωτερική αρχιτεκτονική , διακόσμηση και το σχεδιασμό διακοσμητικών αντικειμένων στο UNITI CITI COLLEGE .
Με κύρια ενασχόληση την κατασκευή αντικείμενων από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμες ύλες , την πρακτική εσωτερική διακόσμηση αλλά και τις διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων , προχώρησε στην οργάνωση της γνώσης της και την οργάνωση σεμιναρίου εκμάθησης Εναλλακτικής Διακόσμησης Προσωπικών και Επαγγελματικών Χώρων στο οποίο συμμετείχε ως διδάσκουσα.
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα όπου διατηρεί το προσωπικό της εργαστήριο.
Η
Stevy μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μοναδικά εμπνευσμένα έργα που παρουσιάζονται ανά διαστήματα σε εκθεσιακούς χώρους της πόλης. Με κάθε αντικείμενο μπορεί να αποκτήσει κανείς πιστοποιητικό αυθεντικότητας και συλλεκτικότητας που δίνει διαχρονική αξία στα έργα.
Παράλληλα σε προσεχή έκδοση θα κυκλοφορήσει η πρώτη μελέτη πάνω στην οργάνωση των άχρηστων αντικειμένων με τίτλο ‘’ un libro con l arte degli rifiuti ‘’ (ελληνική μετάφραση ‘’ το βιβλίο των σκουπιδιών).

Στο παρελθόν έλαβε ενεργά μέρος ως επικεφαλής θεραπείας τέχνης σε ομάδα ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες διδάσκοντας τους την κατασκευή αντικειμένων από φυσικά υλικά, ενώ δυο χρόνια αργότερα συντήρησε με προσωπικά έξοδα και ευθύνη ένα από τα παλαιοτέρα αυθεντικά κτήρια της Πλάκας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιουλίου 2014 και ώρα 8.00 μμ.
Διάρκεια έκθεσης : 25 έως 30 Ιουλίου

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνία στο : 6986630654

Υπεύθυνη : Λύτρα Σταυρούλα , interior designer/ τέχνες και εσωτερικός σχεδιασμός χώρων

Επιμέλεια κειμένου προώθησης της έκθεσης

Ξυπολοπούλου Μαρία – Φιλόλογος, Συντάκτρια Θεμάτων Πολιτισμού

Λύτρα Σταυρούλα- Αρχιτέκτονας σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, interior designer
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: