Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Το ρεζιλίκι των Ιταλών στη Μάχη της Κρήτης. Νόμιζαν ότι πάνε σε εκδρομή και χρησιμοποίησαν λάθος χάρτες, σε ξένη γλώσσα

maxi

Του Κώστα Μπογδανίδη

Οι Ιταλοί θέλοντας να πάρουν ένα κομμάτι από τα λάφυρα της Κρήτης, έπεισαν τους στρατηγούς του Χίτλερ ότι θα καταλάβουν εκείνοι την ανατολική πλευρά του νησιού. Άλλο που δεν ήθελαν οι Γερμανοί, ούτως ή άλλως ήξεραν ότι δεν είχαν λόγο να πάνε στο Λασίθι, το οποίο ούτε αεροδρόμιο, ούτε και σοβαρό λιμάνι διέθετε εκείνη την εποχή. Ήθελαν δύο άλλα στρατηγικά σημεία, τα Χανιά και το Ηράκλειο.
Τα βουνά του Λασιθίου και της Βιάννου, αποτέλεσαν το φυτώριο στο οποίο καλλιεργήθηκε το πιο μεγάλο και το περισσότερο συγκροτημένο αντάρτικο της Κρήτης. Η συμβολή του κτηνοτροφικού στοιχείου της περιοχής από τα πρώτα βήματα της οργάνωσης, υπήρξε σημαντική (Αδάμ Κρασανάκης, από τον Άγιο Γεώργιο, Χρήστος Ζαμπετάκης από το Καμινάκι, Σηφογιάννης κ.ά.).
 
Μέχρι να έρθει όμως εδώ η μεραρχία της Σιένας υπό τον στρατηγό Κάρτα, είχαν προηγηθεί απείρου κάλλους σκηνές. Ένα ολόκληρο ιταλικό Σύνταγμα εξευτελίστηκε, έφτασαν στα όρια της γελοιότητας!
 
Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαϊου 1941 όταν ο Μουσολίνι έδωσε εντολή να καταληφθεί η ανατολική Κρήτη. Μερικά καΐκια έφυγαν από τη Ρόδο (στην κατοχή των Ιταλών) μεταφέροντας ένα σύνταγμα υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Καφάρο. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν απίστευτες. Κάποιος είχε πει στους Ιταλούς ότι πάνε για…Σαββατοκύριακο, για εκδρομή, βλέπετε μάθαιναν και τα νέα: οι Γερμανοί παρά τα αρχικά ζόρια άρχισαν να καταλαμβάνουν την Κρήτη. Ένας δημοσιογράφος, ο Τζιάνι Μπάλντι, που συνόδευε το εκστρατευτικό σώμα περιέγραψε στο περιοδικό του με τις πιο αστείες λεπτομέρειες τα όσα συνέβησαν.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σημείο που αποβιβάστηκαν ως την Ιεράπετρα που ήθελαν να «καταλάβουν» χρειάστηκαν…4-5 μέρες να πάνε εκεί που στην χειρότερη περίπτωση θα χρειάζονταν μόλις 15 ώρες! Και πώς να τα καταφέρουν όταν μαζί τους είχαν πάρει ένα τουριστικό χάρτη και αυτόν στα γερμανικά που αδυνατούσαν να διαβάσουν!
Την επόμενη της απόβασης άκουσαν από την εμπροσθοφυλακή τους πυροβολισμούς και νόμιζαν πως ήταν ο…εχθρός. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι στρατιώτες που προπορεύονταν πυροβολούσαν κότες και κουνέλια! Μέχρι να φτάσουν στην Ιεράπετρα είχαν…απηυδήσει. Έτρωγαν απίθανα πράγματα, δεν είχαν νερό, ουδείς τους φιλοξενούσε. Οι Λασιθιώτες είχαν εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι ήταν πια ρακένδυτοι, με ηλίαση και προβλήματα δυσεντερίας!
 
«Επρόκειτο για ένα γελοίο θέαμα» έγραψε ο Ιταλός δημοσιογράφος που περιγράφει και μια σκηνή ανταρσίας. Κάποιοι πυροβολούσαν στον αέρα, ο συνταγματάρχης αποφάσισε να τους εκτελέσει, αλλά μόλις τους έστησε στον τοίχο οι υπόλοιποι αντέδρασαν. Τότε ο Καφάρο οπισθοχώρησε και ζήτησε να γίνει…ψηφοφορία. Η οποία και παμψηφεί απάλλαξε τους κατηγορουμένους!
Ε, στο τέλος πια έγιναν κλεφτοκοτάδες και έπαιρναν γαϊδούρια για να μην πηγαίνουν με τα πόδια. Όταν όμως έφτασαν στην πλατεία της Ιεράπετρας τους περίμενε μία έκπληξη: Οι Γερμανοί είχαν φτάσει 24 ώρες νωρίτερα και τους περίμεναν για να τους την παραδώσουν….Ο Ιταλός δημοσιογράφος περιγράφει απώλειες τους Συντάγματος μέχρι και…80%, κι όλα αυτό χωρίς να πέσει μία τουφεκιά!
 
Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαίου 1941 όταν ο….. Διαβάστε τη συνέχεια στο CRETALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια: