Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Με φωτογραφικ​ές διατάξεις προχωράνε τα παράνομα έργα στις Σκουριές


Δελτίο Τύπου
Νέο σκανδαλώδες νομοσχέδιο κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ, όπου οι δημόσιες δασικές εκτάσεις ξεπουλιούνται για κάθε λογής χρήση - από γήπεδα γκολφ, πίστες motocross και τουριστικά χωριά μέχρι δεξαμενές καυσίμων και εξορυκτικές δραστηριότητες  νομιμοποιούνται αυθαίρετα μέσα σε δάση και οικοπεδοποιούνται αναδασωτέες εκτάσεις.

Και σε αυτό το Ν/Σ, όπως και σε προηγούμενα, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις που αφορούν την Eldorado Gold και τους “Καναδούς επενδυτές”. Οι “θαυμάσιοι υποστηρικτές των επενδυτών” έβγαλαν ακόμα έναν “νόμο” από το μανίκι για να διευκολύνουν την παρανομία και την περιβαλλοντική καταστροφή. Μέχρι και σήμερα η καναδική Eldorado Gold (Ελληνικός Χρυσός) παρανόμως εκτελεί εργασίες για την ανέγερση του Εργοστασίου Εμπλουτισμού χωρίς καμία απολύτως οικοδομική άδεια.

Ο οικοδομικός κανονισμός ορίζει, ότι για τις εν λόγω κατασκευές απαιτείται και η ύπαρξη χαρακτηρισμένου “προσώπου γηπέδου”. Τον νόμο αυτό, άρθρο 1. του π.δ./24-5-85 (ΦΕΚ 270Δ) σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται «… πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο  εικοσιπέντε (25) μέτρα», που ισχύει σ’ όλη την ελληνική επικράτεια, επικαλείται και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ) της Κεντρικής Μακεδονίας και με το έγγραφό της9ης Ιουλίου 2013 (δες εδώ) επιστρέφει τον φάκελο αιτήματος παρέκκλισης για την κατασκευή βιομηχανικών κτηρίων στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Eldorado Gold).

Κι αυτό το νομικό «εμπόδιο» αίρεται από το ΥΠΕΚΑ σε δυο σειρές του Ν/Σ για τα δάση: “Στις περιπτώσεις επιτρεπτών επεμβάσεων του παρόντος νόμου για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, τυχόν κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται κατά τις κείμενες διατάξεις, δεν απαιτείται η ύπαρξη “προσώπου γηπέδου”, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από τις ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.”
Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με γνώμονα την προστασία του “επενδυτή”, δε νομοθετεί με βάση τις ανάγκες για ρύθμιση και προστασία αλλά με βάση τις ανάγκες του “επενδυτή”. Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε κάθε χθεσινή παρανομία των “επενδυτών” να νομιμοποιείται αύριο.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι με τον νέο νόμο φωτογραφίζει και διευκολύνει την καναδική Eldorado, παραβαίνοντας τη νομοθεσία και καταστρατηγώντας το Σύνταγμα.

Καλούμε τους βουλευτές του θερινού τμήματος την Βουλής να μην ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα που υποθηκεύει το περιβάλλον και το μέλλον των γενιών που έρχονται. Είναι συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να αντιδράσουμε.

Δηλώνουμε ότι εμείς εδώ στη Χαλκιδική δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας. Θα συνεχίσουμε ν’ αντιστεκόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποθήκευσης της ζωής μας και του μέλλοντός μας.
Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining

WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > https://soshalkidiki.wordpress.com/
FACEBOOK > https://www.facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > https://twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: