Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Μην αγοράσετε ακίνητο αν ο πωλητής χρωστά στο Δημόσιο. Θα το κατάσχουν!



«Διάρρηξη καταδολιευτικής δικαιοπραξίας». Ξέρει κανείς από τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων αυτή τη νομική ορολογία; Πιθανότατα όχι, ωστόσο, πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ακίνητης περιουσίας τους χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να φταίνε.

Μιλώντας στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να μην συμβαίνει συχνά, ωστόσο, κανείς δεν το αποκλείει αν και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν.

Όπως εξηγεί, διάρρηξη καταδολιευτικής δικαιοπραξίας είναι η «αρπαγή» του ακινήτου που αγόρασε κάποιος νόμιμα επειδή ο πωλητής έχει χρέη στο δημόσιο ή στα ταμεία. Κι όμως. Μπορεί κάποιος να χάσει το σπίτι που αγόρασε αν και ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για τον απλούστατο λόγο ότι ο πωλητής είναι κακοπληρωτής. Όπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την αγοραπωλησία και να προχωρήσει σε κατάσχεση του ακινήτου προκειμένου να πιέσει για να πάρει τα οφειλόμενα από αυτόν που πούλησε το ακίνητο. Και σκεφτείτε να έχετε αγοράσει ένα ακίνητο και να σας το κατάσχουν για τις «αμαρτίες» του πωλητή.

Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο στα ελληνικά χρονικά ωστόσο, με δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 67 δις ευρώ δεν αποκλείεται το δημόσιο να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του. Η διαδικασία είναι η εξής:

Κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο, συνήθως όχι την πρώτη κατοικία και το βγάζει στο σφυρί. Ο αγοραστής πληρώνει κανονικά, η αγοραπωλησία είναι απολύτως νόμιμη και μπαίνει στο σπίτι που απέκτησε. Μετά από λίγο καιρό το δημόσιο διαπιστώνει ότι ο πωλητής χρωστά στην εφορία. Μπορεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε κατάσχεση του πωληθέντος ακινήτου κάνοντας χρήση της διαδικασίας της «διάρρηξης καταδολιευτικής δικαιοπραξίας».

Η αγωγή του δημοσίου αναφέρει ότι ο πωλητής καταδολίευσε, δηλαδή κορόιδεψε το δημόσιο. Η διαδικασία κοινοποιείται τόσο στον οφειλέτη όσο και στον αγοραστή ο οποίος πρέπει να προσλάβει δικηγόρο, να υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας, δηλαδή ότι πλήρωσε κανονικά και με το νόμο και δεν φταίει αυτός για τα χρέη του πωλητής.

Γιατί, όμως, το δημόσιο το κάνει αυτό; Ο κ. Παραδιάς εξηγεί ότι υπάρχει η διαδικασία επειδή πολλές φορές κάποιος που χρωστά χρήματα στο δημόσιο μεταβιβάζει τα ακίνητά του σε συγγενικό πρόσωπο για να γλιτώσει την κατάσχεση. Αυτή είναι καταδολίευση και το δημόσιο επιχειρεί να προστατευτεί από τους κακοπληρωτές. Αν ο αγοραστής δεν έχει καμιά συγγένεια με τον πωλητή τότε η περιπέτειά του θα λήξει σύντομα.

Ισως γι' αυτό, το καλύτερο για τον αγοραστή είναι να μπορεί να ελέγχει αν ο πωλητής χρωστά στο δημόσιο, ώστε να ,ην βρεθεί προ εκπλήξεων.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
 
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

M΄αυτά και άλλες κινδυνολογίες ο κάθε τηλεστάρ Παραδιάς αυξάνει την πελατεία του και φορτώνει τον κοσμάκι με πρόσθετο άγχος λες και δεν του φτάνουν όσα έχει!

Ανώνυμος είπε...

Για να γίνει αυτό πρέπει ο συμβολαιογράφος ή ο δικηγόρος να είναι στο κόλπο ή η φορολογική ενημερότητα του πωλητή να είναι πλαστή.
Διαφορετικά κατά την πώληση, το χρέος εξοφλείται με παρακράτηση του τιμήματος αγοράς από τον αγοραστή υπέρ του δημοσίου.
Αν δηλαδή πουλήσεις 10.000 ένα ελαιόκτημα και χρωστάς 2.000, στα χέρια σου θα πάρεις 8.000.