Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Γράφει ο petrosdiver.
Διεξήχθη τελικά χθες, με κάποια χρόνια καθυστέρηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών η προγραμματισμένη συζήτηση που αφορούσε το Γηροκομείο Άμφισσας, με το ίδρυμα να βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας και τους τροφίμους να έχουν μεταφερθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα ή σε άλλα ιδρύματα όπως αυτό της Ιτέας, της Λιβαδειάς και της Λαμίας.
Παρεμπιπτόντως «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» 2 χρόνια πριν, είχαν φέρει το θέμα του Γηροκομείου στο Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση της 28-11-2012). Το αίτημα τότε ήταν: ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος και ακολούθως αναζήτηση τρόπων εξυγίανσης κι επιβίωσής του.
Ο αποπεμφθείς Δήμαρχος Νικ. Φουσέκης και ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δελφών, Αθ. Παναγιωτόπουλος καλυπτόμενοι πίσω απ’ τον αδυνατούντα να ασκήσει τα καθήκοντά του Πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής του Γηροκομείου Μητροπολίτη Φωκίδας, αρνήθηκαν πεισματικά να συζητηθεί το θέμα «για να μη θιγούν τα συμφέροντα του ιδρύματος» (!!!) όπως χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει.
Η συσσώρευση χρεών, που το ίδρυμα γεννούσε απ’ την πρώτη μέρα λειτουργίας του (σήμερα ξεπερνούν το 1.200.000€), μαζί με τις αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων και μια πενταμελή Διαχειριστική Επιτροπή να μην ασκεί τα καθήκοντά της, τα πράγματα έφτασαν εδώ που έφτασαν.

Την συζήτηση άνοιξε ο εισηγητής κ. Ιωσηφίδης, ο οποίος έδειξε το πρόβλημα απ' την σκοπιά του, ζητώντας ταυτόχρονα να πάρουν όλες οι παρατάξεις θέση επί του θέματος και πρότεινε να αναλάβει ο Δήμος το Γηροκομείο και τα έξοδά του και να το λειτουργήσει σαν μια από τις υπηρεσία του. Να μη πεταχτεί στο δρόμο κανένας τρόφιμος και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
Πρόταση με την οποία κανείς δεν θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση ή να διαφωνήσει. Είναι όμως εφικτή; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Πρώτον διότι δεν υπάρχουν τα δημοτικά κονδύλια να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση, όπως δήλωσε και η κ. Αντιδήμαρχος Ιτέας '' δεν υπάρχει σάλιο '' και δεύτερον δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Ακολούθησε ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον εκπρόσωπο του Δήμου στην Διαχειριστική Επιτροπή του Γηροκομείου και στη συνέχεια από τον διευθυντή του ιδρύματος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πέραν της ιστορικής αναδρομής για το διάστημα που αφορούσε τον καθένα από τους δύο και του απολογισμού της 7ετούς λειτουργίας του ιδρύματος (Αύγουστος 2007 - Ιούλιος 2014), οι δύο αυτοί κύριοι παρουσίασαν σε γενικές γραμμές μια κατάσταση κατά την οποία εντοπίζουν μεν ότι υπάρχουν ευθύνες, αλλά αυτές οι ευθύνες είναι καθαρά πολιτικές, όπως και ευθύνη των εργαζομένων που προέβησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Αποσείουν τις όποιες προσωπικές ευθύνες και ισχυρίζονται ότι όσες ενέργειες έχουν γίνει από μέρους τους καλώς έγιναν, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί, ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από πλευράς τους.

Όλα αυτά δημιούργησαν κάποια ένταση στη αίθουσα και ειδικότερα στην πλευρά κάποιων από τους εργαζόμενους του Γηροκομείου που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν την συζήτηση. Δύο δε εξ' αυτών που πήραν το λόγο ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με τα λεγόμενα του Προέδρου του ιδρύματος, υπενθυμίζοντάς του ότι και αυτοί οι εργαζόμενοι που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, δούλευαν εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια και ότι οι όποιες προσπάθειές τους για συνάντησή τους με την διοίκηση, είχαν πέσει όλες στο κενό, με ευθύνη της διοίκησης.

ΑΞΊΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΆΝΩ ότι:
Όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμμετείχαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις επί του θέματος.
Όλες οι παρατάξεις εντόπισαν τις πολιτικές ευθύνες και όλοι αναφέρθησαν στην ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου και στην απόδοση τυχών ευθυνών. Ακόμη και ο πρόεδρος του ιδρύματος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι "ΚΆΘΕ ΈΛΕΓΧΟΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΎΜΕΝΟΣ".
Το παράδοξο όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι όταν ο επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο, ο κ. Μέγκος έβαλε για ψηφοφορία σχετική με τον διαχειριστικό έλεγχο πρόταση κανείς απ' την συμπολίτευση δεν την ψήφισε με αποτέλεσμα την απόρριψή της.
Εύλογο λοιπόν το ερώτημα, γιατί ενώ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για διαχειριστικό έλεγχο απορρίπτουν την πρόταση ;;;
Ένα άλλο σημείο που προκαλεί ερωτηματικά είναι η ερώτηση του κ. Καραγιάννη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον διευθυντή του ιδρύματος, για το τι μέλει γενέσθαι με την υπάρχουσα περιουσία του ιδρύματος. Απάντηση δεν έλαβε ποτέ άν και το ξαναπροσπάθησε.

Τελικά μετά από 3 1/2 ώρες κουβέντας, όπως ήταν αναμενόμενο, πέρασε η πρόταση του Δημάρχου του κ. Αθ. Μανανά, η οποία πρόταση ουδόλως ακουμπούσε την ουσία της υπόθεσης. Απλά ανέφερε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει την διαχείριση του Ιδρύματος και παρέπεμπε την υπόθεση στις καλένδες δηλ. στην νέα Δημοτική αρχή που θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο.

Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα ισχυριστεί ότι η όλη συζήτηση - ενημέρωση ήταν άνευ αντικειμένου ,αλλά σας διαβεβαιώ ότι από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, πέραν των Δημοτικών συμβούλων, κανείς δεν κατάλαβε τον σκοπό και το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συζήτησης. Θύμιζε περισσότερο κάτι σαν επικήδειο εξώδιας ακολουθίας παρά οτιδήποτε άλλο. Και ενώ δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στο ζήτημα του Γηροκομείου, ανέδειξε πανηγυρικά τις ατέλειωτες αδυναμίες των τοπικών αρχόντων που ηγούνται αυτό το διάστημα στο Δήμο μας.
Με πρώτον και καλύτερο (χειρότερο) τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πίεση που δημιουργούν τέτοιου είδους θέματα με τις κοινωνικές προεκτάσεις που έχουν και με την παρουσία του κόσμου να γίνετε κάποιες στιγμές αισθητή περισσότερο ίσως του δέοντος, με αποτέλεσμα να του ξεφύγει τελείως η διαδικασία και να δημιουργηθούν ευτράπελα.
Ο λόγος ήταν ότι δεν έδωσε τον λόγο σε απλούς πολίτες, αλλά και σε εκλεγμένους εκπροσώπους με την νέα δημοτική αρχή που τον ζήτησαν και μάλιστα ευπρεπώς. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει τα πάντα εαν παραχωρούσε από ένα τρίλεπτο ας πούμε στον καθένα. Και που ξέρεις ίσως να άκουγε και κάποια καλή πρόταση...

Ένα επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα αποτελεί η συμπεριφορά ορισμένων Δημοτικών συμβούλων κατά την διάρκεια συζητήσεως θεμάτων με τέτοια βαρύτητα και τέτοιες κοινωνικές προεκτάσεις. Συμπεριφορές τις οποίες αδυνατεί ή δεν θέλει να ελέγξει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είναι πασιφανές ότι κάποιοι παραβρίσκονται στα συμβούλια μόνο και μόνο για να καταγράφεται η παρουσία τους και για να λένε το "ναι" στις εκάστοτε προτάσεις του Δημάρχου.
Άλλοι πάλι προσπαθούν να αναπληρώσουν χαμένες ώρες ύπνου, που όπως φαίνεται αδυνατούν να τις αναπληρώσουν σπίτι τους.
Ξεχωριστή και η περίπτωση συμβούλου που με φασίζουσα συμπεριφορά, ουρλιάζοντας και χειρονομώντας εναντίον γυναίκας παρακαλώ, την έδιωχνε από την αίθουσα διότι τόλμησε να ζητήσει τον λόγο από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και απαιτούσε με αυτό τον τρόπο το σεβασμό από μέρους της.
Και άφησα για το τέλος την ιδιάζουσα περίπτωση δημοτικού συμβούλου που δίκην δικηγόρου ανέλαβε την υπεράσπιση του πρώην δημάρχου με το άκουσμα και μόνο των λέξεων "έκπτωτος Δήμαρχος".

Είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα και κατακριτέες τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα από εκλεγμένους αντιπροσώπους μέσα σε δημοτικό συμβούλιο.
Μ' αυτά και μ' αυτά έκλεισε ένα πολύ σοβαρό θέμα με πολύ μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Εύχομαι μόνο να μην ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: