Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πιάσατε το παιδί σας να καπνίζει;



Βρήκα αυτό το πακέτο με τα τσιγάρα στο δωμάτιό σουΑς υποθέσουμε πως μια μέρα περνάτε από το παρκάκι της γειτονιάς και βλέπετε το παιδί σας και τους φίλους του να καπνίζουν ή ότι βρίσκεται στο δωμάτιό του ένα πακέτο τσιγάρα. Τι κάνετε;

Σύμφωνα με έρευνες τα ελληνόπουλα συστήνονται με το τσιγάρο ήδη από την προεφηβεία.
Γύρω στα 12-13 το μεγαλύτερο ποσοστό αγοριών και κοριτσιών έχει δοκιμάσει να καπνίσει, γεγονός σοκαριστικό εάν σκεφτεί κανείς πως στην τρυφερή αυτή ηλικία λίγα μόνο τσιγάρα αρκούν για να επέλθει ο εθισμός. Εξαιτίας αυτού, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 80 με 90% των ενηλίκων καπνιστών «φουμάρει» από την εφηβεία.
Οι αιτίες για τις οποίες ένα παιδί ξεκινάει το κάπνισμα είναι πολλές. Οι κυριότερες, ωστόσο, είναι οι εξής:
  1. Για λόγους γοήτρου, στυλ και μαγκιάς.
  2. Για να δείξουν πως μεγάλωσαν.
  3. Επειδή καπνίζουν όλοι τους οι φίλοι και θέλουν να αισθάνονται και οι ίδιοι μέλη της παρέας.
  4. Επειδή καπνίζουν οι γονείς, οι δάσκαλοί τους, τα μεγαλύτερα αδέλφια τους και, γενικότερα, το περιβάλλον τους.
  5. Γιατί αγνοούν ή και υποτιμούν τους κινδύνους.
Εάν, λοιπόν, πιάσατε το παιδί σας να καπνίζει πρέπει να καταστρώσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο καταπολέμησης της αηδιαστικής αυτής συνήθειας.
  • Καταρχήν, εάν καπνίζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η απαγόρευση του τσιγάρου στο παιδί θα είναι άτοπη, κυρίως γιατί το πιθανότερο είναι να γυρίσει και να πει: «αφού κι εσύ καπνίζεις». Η απάντηση «εγώ είμαι μεγάλος/η» δεν πιάνει. Οι συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία χτυπούν ανεξαρτήτως ηλικίας. Η μόνη λύση είναι να ξεκινήσετε κι εσείς τις προσπάθειες απεξάρτησης.
  • Στην συνέχεια, μιλήστε στο παιδί.Πείτε του πως γνωρίζετε για την συνήθεια που έχει αποκτήσει και πως δεν την εγκρίνετε. Περιγράψτε όσα αρνητικά προκαλεί στην υγεία, αλλά μην ξεχάσετε να αναφέρετε και τις άμεσες συνέπειες στην εξωτερική του εμφάνιση. Τα παιδιά δεν τρομοκρατούνται ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο της καρδιακής προσβολής, του καρκίνου και των άλλων ασθενειών. Ωστόσο, εάν του πείτε πως θα κιτρινίσουν τα δόντια και τα νύχια του, θα βρωμάει η ανάσα του, τα ρούχα και τα μαλλιά του, πως θα κουράζεται εύκολα, θα έχει βήχα και φλέγμα, αλλά και πως θα κάνει ταχύτερα ρυτίδες, ίσως το ξανασκεφτεί.
  • Καλό επίσης θα ήταν να του δείξετε και κάποιες αφίσες ή βιντεάκια κατά του καπνίσματος. Μια εικόνα αντιστοιχεί όντως σε χίλιες λέξεις και μερικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μπορούν να πείσουν ακόμα και χρόνιους καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο.
  • Επίσης, είναι σημαντικό να συναναστρέφεστε άτομα που δεν καπνίζουν και που το παιδί θαυμάζει. Μην ξεχνάτε πως στις συναντήσεις αυτές και την ώρα που το παιδί ακούει είναι σημαντικό να φέρνετε την συζήτηση στο τσιγάρο, ώστε τα άτομα αυτά να εκφράζουν με επιχειρήματα την εναντίωσή τους.
  • Ακόμη ένας πειστικός λόγος για να σκεφτεί να κόψει το κάπνισμα είναι τα χρήματα που ξοδεύει. Δείξτε του πόσα μπορεί να κάνει με αυτά τα χρήματα και ρωτήστε το : «Τι λες; Αξίζει να το ξανασκεφτείς»;
  • Σε περίπτωση που το παιδί έχει ήδη εθιστεί στο κάπνισμα, καλό θα ήταν να ζητήσετε την αρωγή ενός γιατρού που θα το βοηθήσει να το κόψει.
  • Τέλος, ακόμα κι αν ισχυριστεί πως δεν θα ξανακαπνίσει, καλό είναι εσείς να επαγρυπνάτε για σημάδια που δείχνουν το αντίθετο. Τα ρούχα και τα μαλλιά του μπορεί να μυρίζουν από τους φίλους του (τις μαμάδες των οποίων καλό θα ήταν διακριτικά να ενημερώσετε), αλλά η ανάσα του θα μυρίζει μόνο εάν το παιδί καπνίζει. Προσπαθείτε να παίρνετε μυρωδιά (κρυφά) όταν μιλάει ή όταν πλησιάζεται για να το φιλήσετε.
Αυτό το ξέρατε;
Εάν το παιδί συμμετέχει σε διάφορες αθλητικές και μη δραστηριότητες έχει σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να ξεκινήσει το κάπνισμα. Βελτιώστε, επομένως, την υγεία, την φυσική του κατάσταση και αποτρέψτε το, ταυτόχρονα, από τις κακές συνήθειες.

Aφοσιωθείτε στις συναισθηματικές του ανάγκες. Tο κάπνισμα και το αλκοόλ υποδηλώνουν ένα έλλειμμα φροντίδας, μια αναζήτηση μεγαλύτερης τρυφερότητας. Μην ξεχνάτε ότι τα πιο επιρρεπή παιδιά είναι τα πιο ευαίσθητα. Γι’ αυτό, ακόμα και αν δεν θέλει να το κόψει, σταθείτε πλάι του, είναι το παιδί σας.
κ. Μαρία-Ελένη Σπυροπούλου, ψυχολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: