Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ



Αυτός είναι ο σκοπός των αναθέσεων
Η μια πλευρά του νομίσματος των αναθέσεων είναι αυτή που διατυπώνει ο νέος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης στη συνέντευξή του «Οι αναθέσεις δεν είναι πάντα πανάκεια, γι’ αυτό και υπάρχει πρόβλεψη του νομοθέτη. Όπως πολύ σωστά πολλές φορές έχετε επισημάνει, σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών δεν προβλέπεται και δεν ενδείκνυται καμιά άλλη μέθοδος. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις αδυναμίες του φορέα που αναλαμβάνουμε. Δηλαδή, για παράδειγμα έχουμε έναν απαρχαιομένο μηχανολογικό εξοπλισμό στο σύνολό του, ο οποίος απαιτεί συχνά –πιθανόν και καθημερινά- αποκατάσταση. Εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη βλάβη, ούτε να την αποκαταστήσουμε με διαγωνισμό γιατί απαιτείται χρόνος».
Φυσικά και είναι ακριβώς όπως τα λέει. Έσπασε ο αγωγός για παράδειγμα, εννοείται ότι δεν είναι δυνατόν, αλλά ούτε και λογικό, να μείνει ο κόσμος χωρίς νερό για γίνει αποκατάσταση με διαγωνισμό. Άλλωστε, νομίζουμε ότι για κάτι τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα των αναθέσεων που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επιβεβλημένες.
Η εξυπηρέτηση της πολιτικής πελατείας
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι ο κάθε δήμος ξέρει περίπου πόσες λάμπες χρειάζεται ετησίως. Πόσες αντλίες για τους βιολογικούς. Πόσα χαρτικά και γραφική ύλη κ.λ.π. Αυτά μπορούν κάλλιστα να ομαδοποιούνται και να μπαίνουν σε διαγωνισμό. Άλλωστε, αν οι αναθέσεις αφορούσαν έκτακτες ανάγκες δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει από το σημείο που οι αναθέσεις γίνονται για να εξυπηρετηθεί πολιτική πελατεία και όχι ο δήμος!
Αυτά ακριβώς πρέπει να εκλείψουν και για αυτά ακριβώς τοποθετήθηκε ο κόσμος με την ψήφου στις πρόσφατες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: