Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Φτου και από την αρχή για τον «Σήφη»


ΞΕΓΛΙΣΤΡΗΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ
 
Κροκόδειλος του Νείλου με μέγεθος 1,70 μέτρα και ηλικία 4-7 ετών είναι ο «Σήφης», που έχει βρει... στέγη στο φράγμα Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου. Προσπάθειες πολλές έγιναν για να συλληφθεί από την ομάδα των ειδικών το περασμένο τριήμερο, αλλά δεν καρποφόρησαν ακόμη.
 
Η πρόεδρος της επιτροπής, δασολόγος Χαρά Καργιολάκη, ανακοίνωσε πως από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, με απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επιχειρήθηκε η σύλληψη του κροκόδειλου που ζει στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου Κρήτης.
Συμμετείχαν ο Olivier Behra, ειδικευμένος στη σύλληψη των κροκοδείλων και η συνεργάτις του Martine Velitch, μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και εθελοντές.
Ο Olivier Behra, εξ αρχής επέλεξε να επιχειρήσει κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω των μεγαλύτερων πιθανοτήτων για επιτυχία. Από την πρώτη στιγμή τονίστηκε η ανάγκη για συνθήκες απόλυτης ησυχίας και σκότους καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, προκειμένου να αφεθεί το ζώο σε ηρεμία και να μπορέσει να ακινητοποιηθεί με τη χρήση φακού και να συλληφθεί με ειδικά σκοινιά. Ομως εμπόδια στάθηκαν η μορφολογία της περιοχής, τα 12 χιλιόμετρα ακτογραμμών, ο πυθμένας με τις απότομες εναλλαγές βάθους με μέγιστο τα 50 μέτρα, όπως και η πυκνή βλάστηση, που λειτούργησε ως καταφύγιο για το ζώο και δημιούργησε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την επιχείρηση.
Τη δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων, παρ' ότι ο Olivier Behra με τον Π. Λυμπεράκη πλησίασαν δύο φορές το ζώο για να το αιχμαλωτίσουν στα ρηχά νερά του φράγματος αυτό αντέδρασε ξεφεύγοντας και απομακρύνθηκε στα βαθιά. Την επόμενη νύχτα συνεχίστηκαν οι προσπάθειες με το φόβο ότι περαιτέρω ενόχλησή του πιθανόν να το οδηγούσε σε άλλη περιοχή του φράγματος. Τελικά έγινε μια προσπάθεια να συλληφθεί ο «Σήφης» με θηλιά, αλλά εκείνος κατάφερε να απομακρυνθεί στα βαθιά του φράγματος και να ξεφύγει.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανωτέρω προσπάθεια είναι:
1. Στο φράγμα Ποταμών διαβιεί κροκόδειλος που ταυτοποιήθηκε σαν κροκόδειλος του Νείλου (Crocodylus niloticus).
2. Το γένος του ζώου είναι αδύνατο να ταυτοποιηθεί πριν από τη σύλληψή του.
3. Οι διαστάσεις του είναι γύρω στο 1,70 μ., που σύμφωνα με τον Behra παραπέμπουν σε ηλικία 4-7 ετών.
4. Το ζώο έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία.
5. Η τροφή που υπάρχει στο φράγμα (πάπιες, νερόκοτες, κ.λπ.) είναι πλούσια, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχετικά παχύς.
6. Ο τρόπος και ο τόπος τοποθέτησης των παγίδων ήταν σωστός, αλλά λόγω της αφθονίας της τροφής, το ζώο δεν εισήλθε σε αυτές μέχρι σήμερα, παρ' όλο που τις πλησίασε πολλές φορές.
7. Εγιναν συστάσεις για βελτιστοποίηση των παγίδων (Τύπος, δόλωμα, θέση, κ.λπ.).
8. Η ύπαρξη δεύτερου ζώου δεν κατέστη δυνατόν να ανιχνευθεί στην παρούσα επιχείρηση.
9. Στις επόμενες μέρες, ο Behra θα αποστείλει στην Ομάδα σχετική αναφορά με διαπιστώσεις και συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες.
10. Οι απαγορεύσεις για προσέγγιση της λίμνης του φράγματος εξακολουθούν να ισχύουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: