Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Εισπρακτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία!

Εισπρακτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία!

- Πιέζει η τρόικα να αναλάβουν εισπρακτικές εταιρείες τον "βασανισμό" των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία
 - Δεν αποκλείει το υπουργείο το κυνήγι των οφειλετών να δοθεί σε ιδιώτες
 - Δεν θεωρείται επαρκώς στελεχωμένο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών
- Για τους οφειλέτες το ΔΝΤ ζητάει μεταξύ άλλων: Συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατασχέσεις χρημάτων από λογαριασμούς
 - Τα ίδια σκληρά μέτρα ζητούνται και για όσους χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ!
Το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά τις προσπάθειες, ειλικρινείς ή όχι, από το υπουργείο Εργασίας, ο μηχανισμός στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών δεν αποδίδει αφού θεωρείται υποστελεχωμένος. Και υπάρχει και κάτι άλλο. Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ετσι, το ΔΝΤ για ακόμα μια φορά παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και πιέζει γιατί μπορεί! Για να μπουν λεφτά στα ταμεία πρέπει να αναλάβουν ιδιώτες.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η τρόικα ζητεί να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία call center η ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ, επιμένει στην εκχώρηση της ενημέρωσης των οφειλετών για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης σε ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ (8,5 δισ. ευρώ), τον ΟΑΕΕ (9,1 δισ. ευρώ), τον ΟΓΑ (349 εκατ. ευρώ) και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων ΕΤΑΑ (952 εκατ. ευρώ), έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Πως λειτουργεί το ΚΕΑΟ

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, το Κέντρο στέλνει α’ και β’ ειδοποιήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε 20 μέρες, αξιολογείται το προφίλ του και, αν κριθεί εισπρακτέα η οφειλή, ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, το ΚΕΑΟ είχε αποστείλει 64.267 α’ ατομικές ειδοποιήσεις, 93.406 β’ ατομικές ειδοποιήσεις και είχε κινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Μετά τις ειδοποιήσεις, ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τέθηκε σε ρύθμιση και μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν εισπραχθεί μόλις 143 εκατ. ευρώ.

Τι προτείνει το ΔΝΤ

α) Συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,
β) Εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε το ΚΕΑΟ να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση, με στόχο να προσδιοριστούν οι δυνατότητες-προοπτικές είσπραξης των χρεών,
γ) Ιδρυση νομικής υπηρεσίας στα περιφερειακά γραφεία του ΚΕΑΟ,
δ) Αξιοποίηση της διαδικασίας συντηρητικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς,
ε) Απόκτηση των ίδιων δυνατοτήτων με αυτές που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές,
στ) Δημιουργία ενός call center για την πρώτη επαφή με τους οφειλέτες

Το ΔΝΤ προτείνει, μάλιστα, τα ίδια μέτρα να ληφθούν και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμιστεί, έχουν όμως παραμείνει υπό την εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: