Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Βαθύτερη η ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας το α' εξάμηνο το 2014


Στο 0,7% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το α΄εξάμηνο

 

Βασική αίτια της μεγαλύτερης της αναμενόμενης πτώσης ήταν η υποχώρηση των εξαγωγών αγαθών, ενώ αντίθετα η αύξηση του τουρισμού κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση.
Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε και το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζουν ότι το ΑΕΠ κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς 1,1%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 0,9%.
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει:
«Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου1, κατά το 2o τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013, έναντι της μείωσης κατά 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 2oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου 2014. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,8 % σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013.
Αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,6%.
Αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,0%.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2014 έχουν αναθεωρηθεί λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών (Αναθεώρηση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, διαθεσιμότητα δείκτη τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες) και επικαιροποίησης στοιχείων γενικής κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: