Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

«Άνδρας ο «ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης»


Την άποψη ότι «έχουμε πολλά να δούμε» διατυπώνει για τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολογίας Π. Βαλαβάνης σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο. Ο κ. Βαλαβάνης εκφράζει και διαφορετική άποψη για το ρόλο του έπαιζαν στο μνημείο οι Καρυάτιδες. Όπως λέει, δεν είχαν ρόλο “φύλακα”, αυτόν τον είχαν στην πρώτη είσοδο οι Σφίγγες, αλλά διακοσμητικού στοιχείου και ως μέτρο στήριξης του μνημείου. Αναφέρει επίσης ότι είναι και το συμβολικό χαρακτήρα ζωοποιού έκφρασης του νεκρού και εκτιμά ότι στον επόμενο θάλαμο θα βρεθούν και άλλα γλυπτά αλλά και ζωγραφιστός διάκοσμος. Όσο για την ταυτότητα του νεκρού ο καθηγητής τονίζει την ύπαρξη του λέοντα στην κορυφή του μνημείου που παραπέμπει σε πρόσωπο που απέδειξε την αξία του σε πόλεμο και έτσι δύσκολα θα εντοπιστούν ίχνη πως ανήκε σε γυναίκα. Ο κ. Βαλαβάνης δεν προχωρά σε ονοματολογία, τονίζει όμως ότι πρόκειται για ισχυρό και πλούσιο πρόσωπο για το οποίο πολύ δύσκολα θα μάθουμε περισσότερα αφού είναι σπάνιες οι γραπτές αναφορές για το ποιος είναι ενταφιασμένος στους τάφους. Πηγή: www.lifo.gr



Την άποψη ότι «έχουμε πολλά να δούμε» διατυπώνει για τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολογίας Π. Βαλαβάνης σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο. 
Ο κ. Βαλαβάνης εκφράζει και διαφορετική άποψη για το ρόλο του έπαιζαν στο μνημείο οι Καρυάτιδες. 
Όπως λέει, δεν είχαν ρόλο “φύλακα”, αυτόν τον είχαν στην πρώτη είσοδο οι Σφίγγες, αλλά διακοσμητικού στοιχείου και ως μέτρο στήριξης του μνημείου.


Αναφέρει επίσης ότι είναι και το συμβολικό χαρακτήρα ζωοποιού έκφρασης του νεκρού και εκτιμά ότι στον επόμενο θάλαμο θα βρεθούν και άλλα γλυπτά αλλά και ζωγραφιστός διάκοσμος. Όσο για την ταυτότητα του νεκρού ο καθηγητής τονίζει την ύπαρξη του λέοντα στην κορυφή του μνημείου που παραπέμπει σε πρόσωπο που απέδειξε την αξία του σε πόλεμο και έτσι δύσκολα θα εντοπιστούν ίχνη πως ανήκε σε γυναίκα. 
Ο κ. Βαλαβάνης δεν προχωρά σε ονοματολογία, τονίζει όμως ότι πρόκειται για ισχυρό και πλούσιο πρόσωπο για το οποίο πολύ δύσκολα θα μάθουμε περισσότερα αφού είναι σπάνιες οι γραπτές αναφορές για το ποιος είναι ενταφιασμένος στους τάφους. 

 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: