Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο μεγάλη ηθοποιός ήταν η … Ευγενία Καρπούζη;

Σκηνή από την ταινία «Λόλα» (1964) του Ντίνου Δημόπουλου, με την Τζένη Καρέζη (κατά κόσμον Ευγενία Καρπούζη) στον ομώνυμο ρόλο !.. Ένα βλέμμα που σε μαγνήτιζε όταν την κοίταζες!... Μια γνήσια Ελληνίδα ηθοποιός με μεγάλες ανθρώπινες ευαισθησίες!... (Η φωτογραφία είναι από την Έκδοση. «100+1 χρόνια Ελλάδα» καθώς και από την εγκυκλοπαίδεια «Δομή» ).

Πόσο μεγάλη ηθοποιός ήταν η … Ευγενία Καρπούζη;

Δεν κάνατε λάθος! Για την … Τζένη Καρέζη μιλάμε!.. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη!.. Από τα ωραιότερα μάτια που γέννησε ποτέ ο Ελληνικός Κινηματογράφος και το Ελληνικό Θέατρο!.. Πλούσιο ταλέντο, ήθος, ευπρέπεια και πάνω απ’ όλα … τσαγανό! Κι όχι μόνον!..
 Τζένη Καρέζη στο Παρίσι με τσιγαράκι στο στόμα και ύφος … Ελληνίδας μποέμισσας!.. Τα ωραιότερα μάτια του Ελληνικού Κινηματογράφου και του Ελληνικού Θεάτρου!.. (Η φωτογραφία είναι αλιευμένη μέσα από το διαδίκτυο).
 
Η Τζένη Καρέζη (Αθήνα 1934 – 1992) ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Ευγενίας Καρπούζη. Τα πιο ωραία μάτια που γέννησε ποτέ ο Ελληνικός Κινηματογράφος και το Ελληνικό Θέατρο!
Μέσα στα βιογραφικά σημειώματα, που διαβάζουμε, βλέπουμε ότι αποφοίτησε από το γαλλικό κολέγιο Σαν Ζοζέφ και αργότερα σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις στη σκηνή του Εθνικού στο Ηλιοβασίλεμα του Χάουπμαν και στον Μισάνθρωπο του Μολιέρου.
Αμέσως μετά εμφανίστηκε με τον Δημήτρη Μυράτ και την Κατίνα Παξινού, ενώ το 1955 πρωταγωνίστησε στον θίασο Φωτόπουλου-Ηλιόπουλου. Την ίδια χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο του Αλέκου Σακελάριου.

Το 1955 ερμήνευσε την Οφηλία στο Εθνικό Θέατρο με τον Αλέξη Μινωτή στον ρόλο του Άμλετ.
Στο Εθνικό εμφανίστηκε για 4 χρόνια συμμετέχοντας στον Βασιλιά Ληρ, στη Λυσιστράτη, στις Εκκλησιάζουσες, στις Μάγισσες του Σάλεμ του Άρθουρ Μίλερ κ.α.
Το 1961 συγκρότησε τον δικό της θίασο και παρουσίασε δεκάδες θεατρικά έργα, ελληνικά και ξένα.
Το 1968 γνωρίστηκε με τον Κώστα Καζάκο και έκτοτε συνέδεσε τη ζωή της μαζί του.
Στις επιτυχίες της συγκαταλέγονται πολλά έργα μεταξύ των οποίων: Η Κυρία δεν με μέλει, Μια ιστορία από το Ιρκούτσκ, Ασπασία, Το μεγάλο Τσίρκο, Παναγία των Παρισίων, Ποιος φοβάται τη ΒιρτζίνιαΓουλφ;, Έντα Γκάμπλερ, Μήδεια, Ηλέκτρα, Βυσσινόκηπος και τόσα άλλα..
 
Ο Άγγελος Π. Σακκέτος (αριστερά) με τον δημοφιλή ηθοποιό, Κώστα Καζάκο, πριν πολλά χρόνια, στο γραφείο του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού. Η Τζένη Καρέζη μόλις είχε φύγει γιατί ο γός τους, Κωνσταντίνος Καζάκος (που σήμερα είναι κι αυτός ηθοποιός), ήταν πολύ μικρός και ήθελε την δική του προσοχή!..
 
Εκπληκτικό πλάσμα!...
Η Τζένη Καρέζη ήταν ένα εκπληκτικό πλάσμα. Καλλιοτέχνιδα με τα όλα της. Κι απ’ ό,τι διαπίστωσε ο ίδιος ο γράφων σε μία επίσκεψη που είχε κάνει σπίτι της για να πάρει μία συνέντευξη από τον δημοφιλή ηθοποιό και σύζυγός της, Κώστα Καζάκο, πρέπει να είχε και πολύ … τσαγανό! «Αντράκι με τα όλα του», όπως θα λέγαμε αστειευόμενο με τον εαυτό μας.
Κι αυτό το βλέμμα της; Άλλο πράγμα, βρε παιδί μου!.. Τέλειο πλάσμα!.. Τέλειο θηλυκό!... Μα πάνω απ’ όλα ήθος, ευπρέπεια, καλοσύνη, ανθρωπιά!..

Στρατευμένη στην Αριστερά συμμετείχε σε πολλές πορείες ειρήνης. Ήταν μέλος της ΕΔΑ. Στα χρόνια της Χούντας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1989 και 1990 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ, ενώ στη θεατρική σκηνή θεωρήθηκε καλλιτεχνική αντίπαλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αναβιώνοντας έτσι την καλλιτεχνική αντιπαλότητα της Κυβέλης με την Μαρίκα Κοτοπούλη χωρίς όμως τις πολιτικές προεκτάσεις εκείνης της διαμάχης.
Και κάτι που ίσως πολλοί δεν το γνωρίζουν: Ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει τη Τζένη και τη μητέρα της Θεώνη όταν του ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός! Κι όπως λένε μέχρι και το 1971, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, δεν τον ξαναείδε!..
 
Γιατί ήταν η Τζένη Καρέζη!...
Λίγο δύσκολο να λησμονήσει κανείς την ημερομηνία 27 Ιουλίου 1992 όταν είπε το «μεγάλο αντίο» στη ζωή μετά από μια τιτάνια μάχη με την επάρατο ασθένεια. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου δύο μέρες αργότερα έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών συναδέλφων της και του απλού κόσμου, που τόσο πολύ την αγάπησε!
Κι αν τα χρόνια περνούν η Τζένη Καρέζη δεν ξεχνιέται ποτέ.
Και ξέρετε γιατί;
Γιατί, όπως μου έλεγε ένας μεγάλος θεατράνθρωπος (Μανώλης Κορρές, Διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου) ήταν η Τζένη Καρέζη!...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: