Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ - «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ».


ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
 
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ».
 
Την Κυριακή, 31-8-2014, στο Μαλανδρίνο, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του «Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας», συνάντηση μεταξύ των Κτηνοτρόφων της περιοχής και της Βουλευτή, Ασπασίας Μανδρέκα. Στη συγκέντρωση - συνέλευση συμμετείχε, επίσης, και ο Δήμαρχος Δωρίδας, Γεώργιος Καπεντζώνης.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρία σοβαρά θέματα που απασχολούν στις μέρες μας τους κτηνοτρόφους, των οποίων η συμμετοχή στη συνέλευση, κατά κοινή ομολογία, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
 
Α) Πρώτο συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των νέων προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα των Επιλέξιμων Βοσκήσιμων Εκτάσεων.
 Η Βουλευτής, αφού ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την τελευταία συνεργασία που είχε την προηγούμενη Πέμπτη με φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αρχικά μίλησε για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην καταβολή των Εξισωτικών Αποζημιώσεων του έτους 2013, εξαιτίας της βίαιης αλλαγής των δεδομένων σε ότι αφορά στους βοσκοτόπους. Είπε, λοιπόν, ότι αυτό ήδη αποκαθίσταται, αφού έχει αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων. Η καταβολή γίνεται από τώρα τμηματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους.
Η βουλευτής, εξάλλου, μετέφερε τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι η Εξισωτική Αποζημίωση δεν θα επηρεάσει ουδόλως την Ενιαία Ενίσχυση.
Επίσης, ενημέρωσε, τους παρευρισκομένους, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον Υπουργό, κ. Καρασμάνη, αλλά και τον Υφυπουργό, κ. Κουκουλόπουλο, να πληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2014, για πρώτη φορά, και η Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2014. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι φέτος η Εξισωτική να ανέλθει ως συνολική πληρωμή για το 2013 και το 2014 στο διπλάσιο ποσό του 2012, δηλαδή συνολικά σε 260 εκατομμύρια ευρώ.
Σχετικά με τα βοσκοτόπια η βουλευτής επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται πανικός και ότι προβλέπεται να καλυφθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι.
Επιδιώκεται ο εξορθολογισμός στη διανομή των βοσκοτόπων με βάση το τί, πραγματικά, δικαιούται ο κάθε κτηνοτρόφος αλλά και τους συντελεστές και τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται από την Κοινότητα.
Τόνισε, ότι η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνουν προσομοίωση της σχετικής διάταξης για τα βοσκοτόπια που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο, ώστε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή. Βέβαια, αυτό θέλει πολύ δουλειά και κεντρικά και τοπικά. Αν υπάρξουν προβλήματα, όμως, θα γίνουν παρεμβάσεις και διορθώσεις.
Σ’ αυτό το σημείο η βουλευτής πρότεινε η υπάλληλος της Ένωσης Άμφισσας που χειρίζεται το πρόγραμμα και εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους στη Φωκίδα, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας, έναν εκπρόσωπο του Δήμου Δωρίδας και εκείνη, να επισκεφθούν τους αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου ώστε να λάβουν περαιτέρω οδηγίες για την εφαρμογή.
Μετέφερε, επίσης, στους παρευρισκομένους ότι στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στις 1-1-2015 να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, ώστε από το 2015 και μετά η Εξισωτική Αποζημίωση να πληρώνεται από τη νέα ΚΑΠ για κάθε έτος εντός του έτους αυτού.     
           Μετά από αυτά αποφασίσθηκε συνάντηση και συνεχής συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Β) Δεύτερο συζητήθηκε το θέμα του Καταρροϊκού Πυρετού που έχει εξαπλωθεί στο ζωικό κεφάλαιο σχεδόν όλης της χώρας.
Για το ζήτημα, και ειδικότερα, για τα συμπτώματα, την εξάπλωση και την ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση του, ενημέρωσε διεξοδικά τους κτηνοτρόφους η παρευρισκομένη στη Συνέλευση Κτηνίατρος, κα Νατσικά Σοφία, η οποία, τέλος, τόνισε ότι, παρά την έλλειψη προσωπικού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων.
Υπογραμμίσθηκε ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν μεταδίδεται, παρά μόνο με τα κουνούπια από ζώο σε ζώο, και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, είτε από τα ίδια τα ζώα, είτε από τα προϊόντα αυτών.
Η βουλευτής, με τη σειρά της, ενημέρωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου που προβλέπονται από την Ελληνική και την Κοινοτική Νομοθεσία. Επίσης, είπε, ότι από το Φεβρουάριο έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει το πλαίσιο αποζημίωσης για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και ότι στις 7 Ιουλίου εκταμιεύθηκε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ προς τις Περιφέρειες της χώρας μέσω των οποίων ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική.
Το ποσό αυτό, όπως προαναφέρθηκε, αφορά στην εξυγίανση, δηλαδή στο σιτηρέσιο, τα εντομοαπωθητικά, κ.λ.π. Η βουλευτής ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης περαιτέρω κονδυλίων ώστε να καταβληθούν τυχόν αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο, (θανόντα ζώα).
 
Γ) Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της Νομιμοποίησης των Κτηνοτροφικών Μονάδων και Εγκαταστάσεων.
Επισημάνθηκε στους κτηνοτρόφους ότι η τριετής προθεσμία που δόθηκε από το Ν. 4056/2012, (ΦΕΚ Α’ 52/12-3-2012), προκειμένου να Νομιμοποιηθεί κάθε Κτηνοτροφική Εγκατάσταση, λήγει με το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015.
Έγινε προτροπή προς τους κτηνοτρόφους, που δεν έχουν ακόμη ενεργήσει για να Νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, να σπεύσουν ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα τους αυτό και να καταθέσουν σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η ρύθμιση που ψηφίσθηκε το Φεβρουάριο του 2012 ισχύει και για όσες κτηνοτροφικές μονάδες είναι εγκατεστημένες χωρίς άδεια σε δάση, δασικές ή δημόσιες εκτάσεις, εφόσον εξασφαλίσουν την άδεια του Δασαρχείου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο κ. Γιάννης Γκελαούζος, Μηχανολόγος Μηχανικός & Περιβαντολόγος, κληθείς από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Δωρίδας, ο οποίος ενημέρωσε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τους κτηνοτρόφους για τα διαδικαστικά θέματα της Νομιμοποίησης των Εγκαταστάσεων αλλά και της Αδειοδότησης αυτών.
Τέλος, η Βουλευτής, αφού συνεχάρη για άλλη μια φορά το Δ.Σ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας για την πρωτοβουλία αλλά και την απόλυτη επιτυχία της συνάντησης, τόνισε προς όλους ότι κανένα ζήτημα, δεν προωθείται, ούτε λύνεται, χωρίς το διάλογο, τη συμβολή και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων.
 
 
Άμφισσα, 1 Σεπτεμβρίου 2014.
Ασπασία Π. Μανδρέκα,
Βουλευτής Φωκίδας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: