Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Αναμενόμενο; Στα αζήτητα με το καλημέρα: Η Φωκίδα εκτός Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών!





"Αλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας" ήταν το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο ο Κώστας Μπακογιάννης κέρδισε την Περιφέρεια Στερεάς στις πρόσφατες εκλογές του Μαίου, καθώς και το κύριο αναγνωριστικό-χαρακτηρολογικό σύνθημα των στοχεύσεών του από τη θέση του Περιφερειάρχη.


Προφανώς, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητές του και για τη Φωκίδα, ιδίως αν κρίνει κανείς από την πρώτη στρατηγική απόφαση που έλαβε.

Ο λόγος για την επιλογή των 6 Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών του για τους επόμενους 20 κρίσιμους μήνες. Από αυτούς απουσιάζει πανηγυρικά κάποιος εκπρόσωπος της Π.Ε. Φωκίδας, κάτι που πολλώ δε μάλλον ισχύει και για το πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας 2 εκ των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών προέρχονται από τους Συμβούλους που εξελέγησαν στη Βοιωτία, κι ισάριθμοι από τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας κι Εύβοιας, από την οποία, άλλωστε, θα είναι κι ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου. Αναλυτικότερα οι νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους θα ανακοινώσει αύριο το πρωί σε σχετική Ειδική Συνεδρίαση στη Λαμία ο νέος επικεφαλής της Περιφέρειας, είναι οι:

Μπάμπης Σανιδάς και Κωνσταντίνος Μπακομήτρος από τη Βοιωτία, Ηλίας Σανιδάς και Γιάννης Περλεπές από τη Φθιώτιδα και Γεώργιος Κελαϊδίτης και Δημήτρης Βουρδάνος από την Εύβοια, από όπου πρέρχεται κι ο Σταμάτης Γκάβαλης, που προαλείφεται για την προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από την παράθεση των ονομάτων γίνεται φανερό πως απουσιάζει εκπρόσωπος των εκλεγμένων συμβούλων της Φωκίδας από τις επιλογές Μπακογιάννη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, σχεδιάζει άμεσα να επισκεφτεί και τη Φωκίδα, περισσότερο εθιμοτυπικά και στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του. Επίσκεψη που επικοινωνιακά θα επενδυθεί με το σύνηθες σύνθημα ανά την επικράτεια αυτές τις μέρες, των "σηκωμένων μανικιών". Αν η επιλογή αυτή συσχετιστεί και με την σχεδόν απαξίωση που επεφύλαξε προεκλογικά στο νομό, με τις ασπόνδυλες κι αστραπιαίες επισκέψεις του σε αυτόν, γίνεται αντιληπτή ευθύς εξ αρχής η βαρύτητα κι η σημασία που (δεν) προτίθεται να δώσει στη Φωκίδα (κι) ο νέος Περιφερειάρχης.

Ιδίες σε μια έποχη που η δραστική απομείωση των τεράστιων ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, μείζον θύμα των οποίων είναι παρατεταμένα και διαχρονικά ο νομός, αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάσχεση της πορείας αποερημοποίησης που έχει πάρει από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τη σημασία που δε δόθηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε κεντρικό και τοπικό πολιτικό επίπεδο. Τη στιγμή, παράλληλα, που η τόνωση της περιφερειακής συνείδησης των πολιτών είναι εκ των ων ουκ άνευ κι αδιαπραγμάτευτος όρος για την επιτυχία του καλλικρατικού μοντέλου αυτοδιοίκησης, μετά την πρώτη "πιλοτική" θητεία εφαρμογής του.

Ισχυρό, αλλά και χωρίς φαντασία και πρωτοτυπία, "άλλοθι" που θα επικαλεστεί ως τεκμηριωτικό επιχείρημα για αυτή την κεντρική του απόφαση ο νέος Περιφερειάρχης είναι, κατά πάσα βεβαιότητα, οι πληθυσμιακές αναλογίες. Η πραγματική εξήγηση, ωστόσο, της παράκαμψης των αιρετών περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού του της Φωκίδας από τις θεματικές αντιπεριφέρειες βρίσκεται πολύ μακριά.

Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό, όσο κι αν επιχειρείται να υποτιμηθεί η σημασία του, ότι το ψηφοδέλτιο της Φωκίδας δεν αποτέλεσε ποτέ της επιλογής και του σχεδιασμού Μπακογιάννη. Προκειμένου να απαλλαγεί από ένα επιπλέον πρόβλημα κατά την προεκλογική περίοδο, να κλείσει ένα μάλλον ασήμαντο γι αυτόν εκλογικό μέτωπο και να ρίξει το βάρος του στους μεγαλύτερους νομούς , ο πρώην Δήμαρχος Καρπενησίου προτίμησε έναν εύκολο κι άνευ όρων, όπως αποδείχτηκε από πολύ νωρίς, συμβιβασμό με το νεοδημοκρατικό κατεστημένο της Φωκίδας.

Με άλλα λόγια τα πρόσωπα που ενσάρκωσαν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ήταν επίνευσης των εδώ παραγόντων, άλλων που υπέστησαν στρατηγικού χαρακτήρα ήττα στις δημοτικές εκλογές, των Δελφών, κι άλλων που προώθησαν πρόσωπα με γνώμονα μάλλον την αυτοεξυπηρέτηση αποκλειστικά προσωπικών επιδιώξεων, στο όνομα, κατά τα άλλα, της προόδου του νομού και που, εν τω μεταξύ, προετοιμάζονται να διεκδικήσουν, με την ίδια συνθηματολογία, την έδρα της μονοεδρικής Φωκίδας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ταυτόχρονα, χρήσιμο είναι να μη λησμονεί κανείς την επανειλημένη ρητή δήλωση του νέου Περιφερειάρχη, πως θα διοικήσει την Περιφέρεια κυριότατα με πρόσωπα ηλικιακά νέα.

Το νομοτελειακό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο νέος επικεφαλής της Περιφέρειας, που φέρει και το βάρος των επιλογών του, εύλογα να παρακάμψει πρόσωπα που δεν είναι της δικής του επιλογής και εμπιστοσύνης, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη αφετηριακή φάση της θητείας του, μιας κι ο χρόνος όσμωσης και δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τις ικανότητες του εκπροσωπούντος τη Φωκίδα στελεχιακού δυναμικού των συμβούλων του συνδυασμού Μπακογιάννη να μη λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του νομού. Κάτι, βέβαια, ευνόητο και γνωστό από πολύ πιο πριν...
Το αν αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις, και τι βάθους, στην επικείμενη διεκδίκηση της μονοεδρικής Φωκίδας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τη ΝΔ, τη στιγμή που οι Ευρωεκλογές κατέστησαν σαφές ότι αυτή βρίσκεται επί ξυρού ακμής, είναι κάτι που μένει να φανεί, όπως και τι "γκελ" θα έχει ο εξοβελισμός της Φωκίδας από τις θεματικές αντιπεριφέρειες στη συνείδηση των φωκέων εκλογέων. Αυτό που καθίσταται, ωστόσο, βέβαιο είναι ότι, για μια φορά ακόμα, ο νομός Φωκίδας θα συνεχίσει να αποτελεί τον παρία της Περιφέρειας.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της. Αυτούς., τουλάχιστον, που μέχρι της παρούσης της έχουν απομείνει...


 http://amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: