Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πυρηνική «βόμβα» Λαγκάρντ για τη φοροδιαφυγή

Βόμβα κατά της ελληνικής κυβέρνησης για αποτυχία φορολόγησης του μεγάλου πλούτου στη χώρα μας εξαπέλυσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε απειλές κατά της ζωής της από (μη κατονομαζόμενους) φοροφυγάδες για τη γνωστή «λίστα» που είχε αποστείλει στην Αθήνα την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Το πολιτικό μήνυμα της κυρίας Λαγκάρντ, σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, είναι ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών δανειστών (πάταξη της φοροδιαφυγής), οπότε το κενό στα διαφεύγοντα έσοδα δεν επιτρέπει ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξή της προς τους βρετανικούς «Financial Times» του Σαββάτου, δηλώνει εντυπωσιασμένη από τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που «το έπαιξαν πολύ έξυπνα, προωθώντας την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις με κοινωνική συνοχή και με τον καθένα να συνεισφέρει».

Αντίθετα, σύμφωνα με τους «Financial Times», «η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση» και η κυρία Λαγκάρντ, σχολιάζοντας «τη μη πληρωμή φόρων από τους πλούσιους Ελληνες με ορθό τρόπο», υπογραμμίζει τα εξής: «Καλύτερα να μην πω πάρα πολλά, γιατί -ξέρετε- όταν μίλησα στο παρελθόν για την Ελλάδα και τους φόρους της, δέχθηκα απειλές ότι θα με σκοτώσουν και αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε την ασφάλειά (μου). Ο κλάδος της ναυτιλίας πληρώνει πραγματικά τους φόρους του; Πληρώνουν άλλοι; Δεν το νομίζω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη συντάκτρια της εφημερίδας, η κυρία Λαγκάρντ «μουρμούρισε» για το θέμα της φοροδιαφυγής, επιτείνοντας το μυστήριο για τις απειλές που έχει δεχθεί σχετικά με τη λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, η οποία είχε αποσταλεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010, χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ούτε επί σημερινής κυβέρνησης.

Η κυρία Λαγκάρντ, στη συνέντευξή της, θίγει, επίσης, το φαινόμενο της μετανάστευσης εταιριών και εργαζομένων από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν σχολιάζει παρατήρηση των «Financial Times» για την εγκατάσταση «τόσο πολλών Ελλήνων και άλλων πλούσιων ελίτ σε μέρη, όπως το Λονδίνο, αναζητώντας δουλειές ή χαμηλότερους φόρους», προτιμώντας να αναφερθεί μόνο στην κοινωνική διάσταση του θέματος. Αναγνωρίζει πως δεν πρόκειται αποκλειστικά για ελληνικό πρόβλημα και παραδέχεται ότι και 30χρονοι Γάλλοι αναγκάζονται να φεύγουν από την πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: