Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Και μετά από εκλογές άδηλο το μέλλον…


Ακούγεται ότι γίνονται δημοσκοπήσεις  -κάποιες δημοσιοποιήθηκαν μάλιστα κάποιες από αυτές- που δείχνουν σταθερά μπροστά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμεμειγμένες με φήμες, η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία αυξάνεται.


Η διαφορά δεν παίρνει μεν διαστάσεις χιονοστιβάδας, αλλά και δεν υποχωρεί, οπότε δημιουργούνται ερωτηματικά αν κάποιος συγκρίνει με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσίευσε σήμερα – χθες «Το Βήμα της Κυριακής» κατά τα οποία υπάρχει μία σαφής άνοδος της αισιοδοξίας και αντίθετα, πτώση της απαισιοδοξίας στους πολίτες, επιχειρηματίες και μη.

Κάτι τέτοιο διακρίνεται και στην καθημερινότητα, χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί αισθητά ή ότι η κοινωνία παίρνει πια βαθιές ανάσες. Άλλωστε το ύψος της ανεργίας δεν επιτρέπει ανάλογα συμπεράσματα.
 
Οι πάντες σήμερα θεωρούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είχε καταστρεπτικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση  και όντως η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά του ΕΝΦΙΑ. Το δείχνει και η συγκεκριμένη έρευνα. Ίσως γιατί φορολογούνται τώρα και τα οικόπεδα και φαίνεται ότι πολλοί είναι στην Ελλάδα οι οικοπεδούχοι. Γιατί υπάρχουν και οι άλλοι ( υπογράφων έχει υπ’ όψιν του παραδείγματα) που ο ΕΝΦΙΑ λειτούργησε θετικά γι’ αυτούς σε σχέση με το λεγόμενο χαράτσι, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα της αγοράς. Πάντως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, φαίνεται ότι στις δημοσκοπήσεις που λέγαμε παραπάνω, ο ΕΝΦΙΑ έπαιξε αρνητικό ρόλο για την κυβέρνηση.
 
Το θέμα λοιπόν είναι τι σημαίνουν αυτά (και άλλα) πολιτικά. Αν δηλαδή θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές, που η κυβέρνηση λογικά θέλει να τις αποφύγει, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αλλάξει το κλίμα, κρίνοντας από την ομιλία του Σαμαρά και τη συνέντευξη του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος της παραμένει να περάσει τον κάβο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας στο πρόσωπο του υποψηφίου που θα προτείνει 180 ψήφους στη Βουλή, αλλά πολλά θα κριθούν από το τι θα γίνει όταν η Τρόϊκα θα έλθει τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου και τι θα αποφασίσουν οι εταίροι για το χρέος. Αν δηλαδή η Τρόϊκα χαλαρώσει τις απαιτήσεις της, που όμως έχουν και μία άλλη όψη, αυτή της χαλάρωσης της πολιτικής τάξης που είναι έτοιμη να γυρίσει στις παλιές κακές συνήθειές της, τις οποίες δεν άλλαξε και ποτέ μεταξύ μας. Και αν βέβαια οι δανειστές εταίροι θα προσφέρουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους.
 
Για να μη μακρηγορούμε, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να τα σπάσει με την Τρόϊκα ή να διαπιστώσει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν γι’ αυτή, ή ότι δεν μπορεί να μαζέψει 180 ψήφους στη Βουλή, ή τέλος, ότι οι εταίροι δεν προσφέρουν σημαντικές διευκολύνσεις. Τότε μπορεί να επιλέξει να πάει σε εκλογές πριν από το τέλος του 2014 και εκεί θα δούμε αν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα περιλαμβάνουν και πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν αυτό θα αφεθεί για να ξαναπάμε σε εκλογές μετά από τρεις μήνες, κατά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2015. Δεν το συζητάμε ότι θα πρόκειται για καταστροφή, ιδιαίτερα αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που είναι σχεδόν βέβαια, όπως δείχνουν σήμερα τα πράγματα.
 
Ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας είναι πολύ ορατός. Το πρώτο κόμμα μάλλον δεν θα πλησιάσει τις 151 έδρες και μετά θα πρέπει να βρει κόμμα ή κόμματα, πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί του, αλλά και κόμματα με τα οποίο το ίδιο το πρώτο κόμμα θα μπορεί να συνεργαστεί. Όταν μάλιστα δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα και ποια κόμματα θα βρίσκονται στη Βουλή. Θα μπορεί δηλαδή Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να συνεργαστεί με το ΚΚΕ, εφόσον το τελευταίο το αποκλείει, ή με τους καμένους των ΑΝΕΛ αφού μάλλον δεν θα είναι στη Βουλή,  ή με το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να μη φτάνει (αν μπει στη Βουλή), ή με τη Χρυσή Αυγή; Ενδεχομένως να είναι στη Βουλή βέβαια «Το Ποτάμι», αλλά για να δούμε, και σίγουρα η Νέα Δημοκρατία.
 
Τα ίδια ισχύουν αν βγει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και τότε θα έχουμε απανωτές εκλογές, ή σε μοναδική αναγκαστική επιλογή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέας Δημοκρατίας.
Σε τελευταία ανάλυση, αφού τα έχουμε δει όλα, ας το δούμε και αυτό. Εφόσον συνεχίσουμε να υπάρχουμε φυσικά ως συγκροτημένο κράτος και δεν έχουμε διαλυθεί ως τότε… Άδηλο επομένως το μέλλον και το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος νομίζει ότι μετά τις εκλογές τα οικονομικά του θα βελτιωθούν, πλανάται πλάνη οικτρή. Ακόμη και αν στην εξουσία ανεβεί ο Τσίπρας με το άγγιγμα του Μίδα!
 
Άγγελος Στάγκος
astagkos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: