Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τα σοβαρότερα επιχειρήματα όσων πιστεύουν πως ίσως στην Αμφίπολη να βρίσκεται ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου




Μιλώντας με αρκετούς ειδικούς επί του θέματος,συγκεντρώνοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από τις έγκυρες πηγές του Greece Salonika αλλά και μετά από επίσκεψη στην περιοχή του Τύμβου της Αμφίπολης καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία νομίζουμε πως είναι ώρα να τα μοιραστούμε με τους φίλους αναγνώστες μας.



Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1oν) είναι παντελώς ανακριβή τα δημοσιεύματα -σε ηλεκτρονικό και παραδοσιακό Τύπο-που υποστηρίζουν πως…. η περιοχή της ανασκαφής στην Αμφίπολη δεν φυλάσσεται απλώς αλλά σχεδόν ….στρατοκρατείται!
Δεν υπάρχουν τα μέτρα και η αστυνομική δύναμη που περιγράφουν όλα αυτά τα ευφάνταστα δημοσιεύματα.Αν υπήρχαν να είστε σίγουροι πως θα συνοδεύονταν απ΄το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.Το θέμα ανέκυψε όταν ο κ.Τζιτζικώστας κατά τη συνάντησή του με τον κ.Κικίλια ζήτησε ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής αλλά -ως τώρα- δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό των μέτρων.
Γύρω απ΄τον τύμβο έχει στηθεί μια περίφραξη με χαμηλό συρματόπλεγμα,στην είσοδο υπάρχει μόνιμα ένα περιπολικό με ένα ή δύο αστυνομικούς και εντός της περίφραξης υποτίθεται πως περιπολούν κάποιοι άνδρες της ασφάλειας χωρίς πάντως να κάνουν εμφανή την ύπαρξή τους.
Αυτά ισχύουν μέχρι και σήμερα.

2ον)Ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης επικρατεί σοβαρή διχογνωμία για το αν τελικά ο τάφος έχει συληθεί ή όχι.
3ον) Όσοι υποστηρίζουν πως ο τάφος έχει συληθεί βασίζονται σε συγκρίσεις με περιπτώσεις ανακαλύψεων άλλων Μακεδονικών τάφων στο παρελθόν -πολύ μικρότερου μεγέθους φυσικά- αλλά και με το γεγονός πως το μέγεθός του τύμβου το οποίο είναι ορατό από χιλιόμετρα μακρυά(κυριολεκτικά) και ο μαραμάρινος λέοντας που δέσποζε στην κορυφή του , θα το έκαναν στόχο ανά τους αιώνες και οι τυμβωρύχοι θα έβρισκαν σίγουρα τον τρόπο να μπουν ακόμα κι αν θα έπρεπε να σκάβουν με τα …χέρια για χρόνια.
4ον) Όσοι υποστηρίζουν πως ο τάφος δεν έχει συληθεί αλλά και πως πιθανότατα να βρισκόμαστε μπροστά στην ανακάλυψη του τάφου του Μ.Αλεξάνδρου χρησιμοποιούν τα εξής επιχειρήματα:
α) Δεν είναι δυνατόν ο τάφος της Αμφίπολης να ανήκει απλώς σε κάποιον αξιωματούχο της Μακεδονικής δυναστείας,όσο υψηλά ιστάμενος και αν ήταν και το μέγεθός του να είναι δέκα φορές μεγαλύτερο(!) απ΄αυτό του τάφου του Φιλίππου στη Βεργίνα.Μόνο ένας βασιλιάς σαν τον Αλέξανδρο θα μπορούσε να δικαιολογήσει το μέγεθος αυτό.
β) Η υψηλή επιχωμάτωση στο εσωτερικό του τάφου πιθανότατα είναι ένα πανέξυπνο τέχνασμα των κατασκευαστών του και ενδέχεται να έχει προστατέψει καλά τα μυστικά του .Δεν πρόκειται για χώματα που έπεσαν από κάπου αλλού μέσα στον τάφο καθώς η ακεραιότητα της οροφής του, δεν δικαιολογεί είσοδο τόσων χωμάτινων όγκων στα συγκεκριμένα σημεία.
γ)Σίγουρα η επικεφαλής των ανασκαφών κ.Περιστέρη αλλά και η ομάδα της έχουν καταφέρει να δουν στο εσωτερικό των θαλάμων με τον ένα ή άλλο τρόπο.Οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν.Το ότι το υπουργείο επιμένει πως ο τάφος είναι ασύλητος δεν είναι τυχαίο.Γνωρίζουν τι συμβαίνει..
δ)Η άποψη του κ.Σ.Καργάκου και τα επιχειρήματά του βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που τα θεωρούν ως ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Οι πληροφορίες μας πάντως λένε πως πιθανότατα μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα υπάρξουν συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Υπομονή λοιπόν…


greece salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: