Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η ιστορία μιας φωτογραφίας...Ο αποκεφαλισμός Αυστραλού λοχία από τον Ιάπωνα αξιωματικό, σε έναν «πόλεμο χωρίς έλεος»

LeonardGSiffleet
24 Οκτωβρίου 1943. Παπούα Νέα Γουινέα

Ο αξιωματικός του ιαπωνικού στρατού, Γιασούνο Τσικάο, σηκώνει το σπαθί του για να αποκεφαλίσει τον αιχμάλωτο πολέμου, Λέοναρντ Στίφλιτ.
Πριν από την εκτέλεση είχε ζητήσει από έναν στρατιώτη να τον φωτογραφίσει.
Η εικόνα βρέθηκε ένα χρόνο μετά, στις τσέπες ενός νεκρού Γιαπωνέζου ταγματάρχη από Αμερικανούς στρατιώτες.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LIFE και μέχρι στιγμής, είναι η μοναδική απεικόνιση εκτέλεσης δυτικού αιχμαλώτου πολέμου από Γιαπωνέζο.
 
Λέοναρντ Στίφλιτ
Ο υπαξιωματικός Λέοναρντ Στίφλιτ κατατάχτηκε στις ειδικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 1942 και γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητές του. Μέσα σε ένα χρόνο είχε προαχθεί σε λοχία και δεν υπήρχε επικίνδυνη αποστολή που να μη συμμετείχε. Τον Ιούλιο του 1943, η ομάδα ξεκίνησε αποστολή αναγνώρισης στο βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Γουινέας.
Έπεσαν σε ενέδρα ιθαγενών, οι οποίοι τους αιχμαλώτισαν και τους παρέδωσαν στους Ιάπωνες.
Μετά από πολύωρες ανακρίσεις και βασανιστήρια, ο Αντιναύαρχος του Ιαπωνικού στόλου, Μιτσιάκι Κάμαντα, διέταξε να εκτελεστούν. Έτσι κι έγινε.
 
Οι Ιάπωνες είχαν καταλάβει το βόρειο τμήμα της Ολλανδικής Νέας Γουινέας το 1942 και την κατείχαν μέχρι τον Απρίλιο του 1944, οπότε εκδιώχθηκαν απ’ τους συμμάχους. Για τον επόμενο χρόνο, η περιοχή λειτουργούσε ως αμερικανική βάση του Στρατηγού Ντάγκλας Μακάρθουρ στην προσπάθεια κατάληψης των Φιλιππίνων.
 
Ο ερευνητής του Australian War Memorial, Καρλ Τζέιμς, δήλωσε: «Κοιτάς τη φωτογραφία και βλέπεις ότι ο δεύτερος παγκόσμιος ήταν ένας πόλεμος χωρίς έλεος. Το εξαιρετικό ήταν ότι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, όπως ο λοχίας Στίφλιτ, ήταν εθελοντές. Γνώριζαν ότι αν τους αιχμαλώτιζαν, δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας. Δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς: αν ήμουν εγώ τι θα έκανα;»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: