Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Μαγικό ταξίδι στον Κορινθιακό... από ψηλά!



Ένα εναέριο ταξίδι στις ομορφιές του Λουτρακίου, της Περαχώρας, του Ισθμού παρουσιάζει το εντυπωσιακό video του Πάνου Σμυρνιώτη «Ένας ελληνικός κόλπος». Προσδεθείτε!
Μια πτήση πάνω από το Λουτράκι, την Περαχώρα, τη λίμνη Βουλιαγμένη,τον Ισθμό, το Ηραίο και το φάρο Μελαγκάβι μας χαρίζει με το φακό του και το καλοδουλεμένο video ο παραγωγόςΠάνος Σμυρνιώτης, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία, πέραν των πανέμορφων εικόνων που απογειώνουν τη διάθεση μας για... άμεσες διακοπές, να θυμηθούμε πόσο κοντά στην Αθήνα έχουμε έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό!
 
Το Λουτράκι προφανώς δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις: μία ώρα χαλαρής οδήγησης από την Αθήνα, η σπουδαία λουτρόπολη είναι ένα καταφύγιο ξεκούρασης αλλά και διασκέδασης για όσους το επιθυμούν: είτε στην μεγάλη καθαρή παραλία που βρέχει τα πόδια της πόλης, είτε στα ιαματικά λουτρά που προσφέρουν ίαση σωματική και ψυχική, είτε στα ταβερνάκια και τα καφέ που τα βρέχει το κύμα, είτε στο μοναστήρι του οσίου Πατάπιου με τη συγκλονιστική θέα προς την πόλη.
 
Η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι στην πραγματικότητα μια φανταστική λιμνοθάλασσα στην περιοχή της Περαχώρας, προπύργιο στο δρόμο μας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου και επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου με ένα πολύ στενό κανάλι πλάτους λίγου μεγαλύτερου των 6 μέτρων. Στην αρχαιότητα η λίμνη ονομάζονταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, από την κόρη του Μεγαρέα Γόργη, που πνίγηκε στη λίμνη. Σήμερα η λίμνη προσφέρεται για στιγμές ξεκούρασης και αθλητικών δραστηριοτήτων στα αβαθή και ήπια νερά της.
 
Στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου και ο επιβλητικός φάρος Μελαγκάβι. Στην περιοχή θα δείτε το ιερό της Ήρας – συνδυάζοντας το με ένα υπέροχο μπάνιο στο λιμανάκι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα αρχαία – καθώς και τα σημαντικότερα λείψανα ενός πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού. Εδώ φέρεται να έθαψε τα δολοφονημένα παιδιά της η Μήδεια, εγκαταλείποντας την Κόρινθο, ενώ τον 1ο αι. μ.Χ. ο Στράβωνας αναφέρει την ύπαρξη μάντη στο ιερό.
 
Ο φάρος Μελαγκάβι – ή Ηραίο όπως είναι περισσότερο γνωστός – είναι έργο του 1897, σκαρφαλωμένος στη χερσόνησο Αγρίλαος και φωτίζει τον κόλπο των Αλκυονίδων νήσων. Ο πετρόχτιστος φάρος, με το σχήμα του που θυμίζει Τ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της φαρικής αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζει με τη λιτότητα των γραμμών και την κατασκευαστική στιβαρότητα.
Περίανδρος, Ιούλιος Καίσαρας, Καλιγούλας, Νέρωνας ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου – ναι, υπήρξε μείζον θέμα από την αρχαιότητα για τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Τελικά, πολλούς αιώνες, διαβουλεύσεις και σχέδια αργότερα το έργο ολοκληρώθηκε το 1893 από την «Εταιρεία της διώρυγος της Κορίνθου» υπό τον Α. Συγγρό, «πατώντας» πάνω στη χάραξη του Νέρωνα, με συνολικό μήκος 6.300 μέτρα. Πάνω από 15.000 πλοία 50 τουλάχιστον διαφορετικών εθνικοτήτων διαπλέουν κάθε χρόνο τον Ισθμό.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: