Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αναδυόμενες Καρυάτιδες


Οι συγκινητικές, ιερές θα έλεγα, μορφές των δύο Καρυάτιδων, που μόλις αποκαλύφθηκαν στην Αμφίπολη, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη διαφορά ανάμεσα σε «Εκείνους» και σε μας. «Εκείνοι» είναι όλοι αυτοί που παραμένουν θαμμένοι αιώνες τώρα μέσα στη γη, ή μέσα στις Βιβλιοθήκες και στα Μουσεία.


Δήθεν οι «πρόγονοί» μας. Οι αγνοημένοι, οι περιφρονημένοι.  Υπερηφανευόμαστε (ελληναράδες, ελληνίζοντες και ελληνοπρεπείς) ότι τάχατες κάτι είμαστε κι εμείς μαζί τους. Πως ο πλούτος της γης μας δείχνει το παρελθόν «Εκείνων» που τώρα είναι παρόν δικό μας.

Ιδιαίτερα ελληνολάτρες αποδεικνύονται, όπως πάντα, οι πολιτικοί μας. Είτε ως εκδρομείς στην Αμφίπολη, είτε ως σχολιαστές. Ναι. Αλλά το κράτος των Ελλήνων, η ελληνική Πολιτεία έχει αφήσει 60 χρόνια τώρα αυτόν τον τόπο να υβρίζεται και να καταληστεύεται από τυμβωρύχους και να λεηλατείται από αγαθούς χωριάτες.

Και παρά την ύπαρξη «Εκείνων» οι αιγιαλοί τσιμεντώνονται. Τα νησιά και η ενδοχώρα ρυπαίνονται και καταστρέφονται. Όλα εκποιούνται για χάρη μιας  απροσδιόριστης «ανάπτυξης».

Ας μη γελιόμαστε, όμως. Ο ερχομός «Εκείνων» δεν σβήνει τις ελλείψεις από τα σχολεία, δεν εξωραΐζει την αθλιότητα της Παιδείας μας.  Δεν μας κάνει σοβαρότερους. Δεν μας δίνει καμιά ουσιαστική δόξα. Ούτε μας επιτρέπει να παριστάνουμε τους υπερήφανους. «Εκείνοι»; Καμία σχέση με μας.   


Γιατρομανωλάκης Γιώργης
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: