Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Αναζητούν τον χαμένο θησαυρό των Αντικυθήρων με λάφυρα Ρωμαίων στρατηγών. Την Πέμπτη η πρώτη κατάδυση στο ναυάγιο με υπερσύγχρονη στολή ΦΩΤΟ και VIDEO

Επιστροφή στο βυθό των Αντικυθήρων. Νέα διεθνής αποστολή θα εξερευνήσει τον βυθό
Την Πέμπτη δύτες αρχαιολόγοι της διεθνούς ερευνητικής αποστολής θα καταδυθούν στο βυθό των Αντικυθήρων αναζητώντας τον χαμένο θησαυρό στο περίφημο ναυάγιο, που αρχικά εντοπίστηκε το 1900 με πρωτόγονα μέσα από σφουγγαράδες. Τότε, βρέθηκαν τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου, αλλά και ο περίφημος Μηχανισμός, δηλαδή ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου. Τώρα, το σύγχρονο εγχείρημα έχει «όπλο» τη σύγχρονη τεχνολογία και οι επιστήμονες ευελπιστούν να εμπλουτίσουν την αρχαιολογική συλλογή με νέα εντυπωσιακά ευρήματα.
 
Η υπερσύγχρονη στολή κατάδυσης βάρους 240 κιλών
Η υπερσύγχρονη στολή κατάδυσης έχει προωθητήρες 1,6 ίππων που ενεργοποιούνται από τον «πιλότο» μέσω επιθεμάτων που βρίσκονται μέσα στις μπότες του. Είναι κατασκευασμένη κυρίως από αλουμίνιο και ζυγίζει 240 κιλά. Η στολή διαθέτει επίσης εξωτερικά φώτα LED και κάμερες και επικοινωνεί με την επιφάνεια.
 
Η όλη επιχείρηση θα στηθεί σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού και είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που θα χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, το Exosuit, όπως ονομάζεται η υπερσύχρονη στολή κατάδυσης, βάρους 240 κιλών, από κράμα αλουμινίου και κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει στους δύτες να παραμένουν για αρκετή ώρα στο βυθό, ακόμη και σε βάθος 300 μέτρων.
 

Ο περίφημος μηχανισμός που ανακαλύφθηκε τυχαία από σφουγγαράδες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, είναι ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής που χρησιμοποιεί την τεχνική των οδοντωτών τροχών για να κάνει μια σειρά πολύπλοκους υπολογισμούς που τελικά μας δίνουν τη θέση των ουράνιων σωμάτων.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεργασίας της εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, και την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν οι καταδύσεις και οι γεωφυσικές έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων, ενώ το πρόγραμμα των ερευνών στο βυθό των Αντικυθήρων θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπιστεί ολόκληρος ο θησαυρός που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρωμαίων στρατηγών.

Φωτογραφία του 1900: οι σφουγγαράδες της Σύμης βουτούν στο σημείο του αρχαίου ναυαγίου, στα Αντικύθηρα
1900. Σφουγγαράδες της Σύμης βουτούν στο σημείο του αρχαίου ναυαγίου, στα Αντικύθηρα
 
Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο των Αντικυθήρων εξερευνήθηκε μια ακόμη φορά, το 1976, από τον γνωστό Γάλλο εξερευνητή Ζακ Ιβ Κουστώ. Ο μοναδικός Έλληνας, που όχι μόνο έλαβε μέρος στις πολύμηνες τότε υποβρύχιες έρευνες με το Καλυψώ, αλλά είχε και την εποπτεία όλης της επιχείρησης, ήταν ο αρχαιολόγος -αυτοδύτης και πρώην γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας.
 
Το ναυάγιο είχε εντοπιστεί σε βάθος 55 μέτρων, αλλά πιστεύεται πως το ρωμαϊκό πλοίο, γεμάτο λάφυρα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έπεσε σε θαλασσοταραχή και βούλιαξε στα μέσα του 1ου αιώνα μΧ, κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς, θαμμένους επί αιώνες στο βυθό των Αντικυθήρων.
 
Δείτε το βίντεο από την συγκλονιστική έκθεση στο εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 


Με πληροφορίες από Ημερησία

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: