Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΙΤΕΑ - Καφέ με… τον Πρόεδρο : Ο κ. Τεντ Γουώρθ τοποθετείται στο ζήτημα των αδέσποτων


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιτέα, το ζήτημα των αδέσποτων, θέτει στο σημερινό μας Φύλλο, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας κ. Τεντ Γοώρθ.
«Μεγάλωσα σε φάρμα και έχω μεγάλη ευαισθησία σε ότι έχει να κάνει με τα ζώα. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στο να θανατώνουμε τα αδέσποτα, κάτι που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας ακούγεται από πολλούς ως λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουώρθ στην ΩτΦ.
Συνεχίζοντας μας διηγήθηκε μία πρόσφατη ιστορία με δύο κουταβάκια τα οποία είχε παρατήσει η μαμά τους, δίνοντας έτσι ένα μικρό παράδειγμα σε όλους για το πώς πρέπει να φερόμαστε σε αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα.
«Πριν μερικές ημέρες είχα την χαρά να διασχίσω στα πλαίσια κάποιας δράσης το μονοπάτι των Δελφών προς Ιτέα. Βρήκαμε λοιπόν κάτι κουταβάκια στη διαδρομή. Αρχικά τα αφήσαμε εκεί μήπως επιστρέψει η μαμά τους, παρόλα αυτά κάθε μέρα πήγαινα στο σημείο για να τα ταΐσω και να τα φροντίσω. Αφού πέρασαν κάποιες μέρες διαπίστωσα ότι η μαμά τους δεν θα γυρίσει κι έτσι τα πήρα και τα πήγα σε ένα συγκεκριμένο μέρος που διαθέτει η Ιτέα για την προσωρινή στέγαση των αδέσποτων. Ευτυχώς βρέθηκε ένας αγρότης από το Γαλαξίδι και «υιοθέτησε» τα κουταβάκια γεγονός που με χαροποίησε πάρα πολύ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα δύο σκυλάκια που ψάχνουν για οικογένεια…», τόνισε ο κ. Γουώρθ. Ο κ. Πρόεδρος δεν έκρυψε τη χαρά του για το έργο που προσφέρουν  κάποιοι άνθρωποι στην Ιτέα, οι οποίοι καθημερινά φροντίζουν, περιποιούνται και ταΐζουν τα σκυλάκια που φιλοξενούνται σε συγκεκριμένο χώρο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γουώρθ για κάθε πρόβλημα υπάρχει μία λύση χωρίς εξαίρεση. Η λύση λοιπόν για το πρόβλημα των αδέσποτων σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Ιτέας έχει τρεις παράλληλες πτυχές. «Υπάρχουν σπιτάκια με προδιαγραφές, καλής ποιότητας, τα οποία μπορούν να στεγαστούν σε συγκεκριμένους χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Εκεί θα μπορούν να φιλοξενούνται προσωρινά τα αδέσποτα έως ότου βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει. Η τροφή σαφώς είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αλλά θεωρώ πως με ένα κονδύλι από το Δήμο, εθελοντές και λίγη θέληση όλα μπορούν να λυθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί οι χώροι δεν θα έχουν χαρακτήρα μόνιμης στέγασης των αδέσποτων αλλά προσωρινής φιλοξενίας. Μπορεί δε όποιος επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε αυτόν τον τομέα δίνοντας τροφή. Πρόσφατα άκουσα μία πολύ καλή ιδέα για το θέμα των αδέσποτων η οποία μπορεί να λειτουργήσει σε συνάρτηση με τα παραπάνω. Κάποια λοιπόν από τα αδέσποτα μπορούν να εκπαιδεύονται σε εδικές σχολές και να τοποθετούνται ως φύλακες σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία δημόσιους χώρους κ.α. πρόκειται για μία πρωτοποριακή λύση η οποία θα προσφέρει επιπλέον ασφάλεια. Επιπλέον θεωρώ ότι για να λυθεί δια παντός το θέμα με τα αδέσποτα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να μπαίνουν σε όλα τα σκυλιά τσιπ.  Αν λοιπόν εφαρμοστεί αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι αυτόματα θα γίνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όταν υιοθετούν ένα σκυλάκι, αφού το τσιπ στην περίπτωση που τα διώξουν θα υποδεικνύει αμέσως τον ιδιοκτήτη και θα του επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε συνείδηση. Τα σκυλάκια δεν είναι σαν τα λούτρινα ζωάκια που παίρνουμε στα παιδιά. Έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα παρατάμε γιατί όπως και οι άνθρωποι έχουν και αυτά ψυχή...». ανέφερε ο κ. Γουώρθ κλείνοντας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: