Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια πρώτη για το Exosuit στα Αντικύθηρα


Μετά από αρκετές ημέρες αναμονής και την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, το ναρκαλιευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Θέτις», κατάφερε να προσεγγίσει τον τόπο του αρχαίου ναυαγίου, το οποίο απέχει μόλις 25 μέτρα από τα κάθετα βράχια της ακτής.


Εκεί, σε βάθος 51 μέτρων βρίσκονται υπολείμματα του αρχαίου σκαριού αλλά η διασπορά ευρημάτων εκτείνεται σε πλάτος σε μια περιοχή περίπου 150 μέτρων αλλά και σε βάθος που φτάνει τα 130 μέτρα. Σήμερα το πρωί, το «Θέτις», κατάφερε να ποντίσει με ειδικό γερανό το «διαστημικού τύπου» σκάφανδρο, το οποίο έφτασε μέχρι και τα 60 μέτρα. Την στολή, που επιτρέπει στον χρήστη της να μείνει πολλές ώρες σε μεγάλο βάθος χωρίς να χρειαστεί αποσυμπίεση καθώς συνδέεται με την επιφάνεια με ειδικό λώρο που παρέχει οξυγόνο, την φόρεσε αρχικά ένας Αμερικανός δύτης και ύστερα δύο δύτες του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για την παγκόσμια «πρώτη» του σκαφάνδρου που έφτασε στην Ελλάδα, από την Βοστώνη και μέχρι τώρα το μοντέλο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε τόσο μεγάλα βάθη. Είναι μια σημαδιακή στιγμή για τα χρονικά της ενάλιας αρχαιολογίας.



Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως πληθώρα ευρημάτων, από δύτες που πραγματοποίησαν ελάχιστες καταδύσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και με τις κλασικές καταδυτικές στολές με μπουκάλες, που έχουν χρόνο παραμονής στον βυθό ως μία ώρα. Από σήμερα και μέχρι την λήξη της αποστολής στις 15 Οκτωβρίου, τα δεδομένα αλλάζουν καθώς ένας δύτης που φοράει το Exosuit μπορεί να μείνει κάτω, συντονίζοντας τους υπολοίπους που «κατεβαίνουν» με λιγότερη αυτονομία χρόνου. Συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει ως «μαέστρος» που θα έχει στην διάθεσή του περισσότερους «μουσικούς», οι οποίοι με την δική του υπόδειξη θα ψάξουν σε εντοπισμένα σημεία.



 Ηδη, το μεγαλύτερο κέρδος της φετινής αποστολής είναι η υποδομή που δημιούργησε για τα επόμενα χρόνια ερευνών. Χάρις σε ειδικό αυτόνομο ρομπότ (φωτό) χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε με τρομερή ακρίβεια όλη η περιοχή του ναυαγίου. Ετσι δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο γεωφυσικό, φωτομωσαϊκό μοντέλο, όπου από τον υπολογιστή μπορεί κανείς να μεγεθύνει την παραμικρή λεπτομέρεια και να δει ακόμα και τα ευρήματα στην οθόνη!

Αποστολή στα Αντικύθηρα: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: