Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Δείτε με ποιoν κάθεται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης στον "Ρήγα" της διάσπασης το 1978

Δεξιά στη φωτογραφία ο Χρύσανθος Λαζαρίδης κρατάει σημειώσεις. Δίπλα του ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα!



Αδιαμφισβήτητα ο 60χρονος πλέον Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι από τους λίγους ανθρώπους του πληθυσμού του Μαξίμου αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου, που έχουν «απλωμένο» μπροστά τους όλο το φιλμ του έργου . Και είναι λογικό! Συμμετέχει στο σενάριο, τη σκηνοθεσία, στην επιλογή των προσώπων που αναλαμβάνουν ή θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους, ακόμη και στη διαμόρφωση των ειδικών εφέ. 

 

Παρόλα αυτά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης –ο 20αρης Νεοϋορκέζος την καταγωγή που αρνήθηκε τα παράσημα του «αγωνιστή του Πολυτεχνείου» αν και στη πρώτη γραμμή της μεταπολιτευτικής Αριστεράς- επιλέγει να κάθεται πάντοτε στις «πίσω θέσεις» στην αίθουσα, στη λεγόμενη γαλαρία. Άλλωστε, ο Λαζαρίδης δεν είναι μια καθόλου μα καθόλου εύκολα αναγνώσιμη προσωπικότητα. Οι διαθέσιμες ψηφίδες του πάζλ από μόνες τους δεν επιτρέπουν ακόμη την αποκάλυψη της πραγματικής εικόνας  - ψηφίδες από τα χρόνια της αντιδικτατορικής αντίστασης στο Πανεπιστήμιο, τα κρατητήρια της ΕΣΑ, την ηγεσία της μεταπολιτευτικής ΕΦΕΕ, τη στράτευση στην ανανεωτική αριστερά και τη θητεία στο μεγάλο τραπέζι των συνεδριάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Β΄Πανελλαδική Συνδιάσκεψη), η μοναχική επιλογή της επιστροφής στα «θρανία» των μεταπτυχιακών σπουδών λίγο πριν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, τους δρόμους της Νέας Υόρκης και τα συλλαλητήρια με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, η επανάκαμψη στην Ελλάδα και η αρθρογραφία του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», οι οικονομικές και χρηματιστηριακές αναλύσεις και προβλέψεις, το κεφάλαιο «Αντώνης Σαμαράς»…  

 

Αν κανείς ήθελε να σταθεί σε δύο τρία στοιχεία της προσωπικότητας του αυτά πέρα από την μόνιμη αγάπη του για τη στρατηγική σκέψη, το σχέδιο, το επιχείρημα θα ήταν η υπομονή και η επιμονή του. Ακόμα και τις εποχές της πολιτικής ερημίας του σημερινού Πρωθυπουργού, όπου αρκετοί σημερινοί πολιτικοί του φίλοι δεν του μιλούσαν καν, ο Χρύσανθος ήταν εκεί «σκάβοντας» για την επόμενη μέρα. Ο πεζόδρομος της Βαλαωρίτου με τα μικρά καφέ αποτελούσε για πολλά χρόνια –και συνεχίζει να αποτελεί- το άτυπο στρατηγείο του. Με την πίπα αχώριστο σύντροφο και πίνοντας μόνο ζεστή σοκολάτα, χαιρόταν τις συζητήσεις με σταθερούς συνομιλητές, μεταξύ των οποίων και νέα παιδιά που μέτραγαν το μπόι τους ανάμεσα στη πολιτική και τη δημοσιογραφία. Το menu, εκτός από τα θέματα της τότε επικαιρότητας είχε από γεωπολιτικές εξελίξεις και οικονομία μέχρι ελληνική ιστορία και χρηματιστήριο. 

Για τον Χρύσανθο η πολιτική είναι μια διαρκής παρτίδα σκάκι. Και βασικό πιόνι ο αξιωματικός. Κινήσεις μπροστά, κινήσεις πίσω. Όταν ο Σαμαράς μετακόμισε στις Βρυξέλλες, ως Ευρωβουλευτής, ο Λαζαρίδης τον ακολούθησε. Γνωρίζοντας καλά Μακροοικονομία (την οποία δίδαξε στην Αμερική) δε δίστασε να συμβουλέψει τον Σαμαρά να επιτεθεί στον τότε διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για την οικονομική του πολιτική. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που ο τότε ευρωβουλευτής Σαμαράς αντιμετώπισε στα ίσια τον πολύ Τρισέ  για το σχέδιό του σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα. Ο Σαμαράς δίχως περιττές ευγένειες έδωσε μάχες ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, ανεξαρτήτως της αξιολόγησης της πιστοληπτικής μας ικανότητας. 

 

Ημερολόγιο Παρεξηγήσεων 

 

Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες, έλεγε ο Λένιν, μοτό που έχει βάλει και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης σε ομιλία του Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο χρόνο στη Βουλή. 

 

Μοτό που φαίνεται να δικαιώνεται το τελευταίο διάστημα όπου έχει ξεσπάσει ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης σχετικά με την παρεμβατικότητά του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού. 

 

Πρώτη σκηνή στο Βερολίνο. Εκεί όπου η αντίδραση του έμπειρου πρέσβη κ. Ζωγράφου για τη μη συμμετοχή του στην συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, είχε ως αποτέλεσμα την στοχοποίηση του Χρύσανθο Λαζαρίδη. Από το περιβάλλον του επιμένουν πως δεν υπήρξε καμία παρέμβαση και παραπέμπουν στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. 

 

Δεύτερη σκηνή στην Αθήνα. Εκεί όπου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίζεται να θέτει βέτο αρχικά για την παρουσία του συνεργάτη του Πρωθυπουργού στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Κάτι το οποίο διαψεύστηκε από κύκλους του Υπουργού Οικονομικών. 

 

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε: «Ο κ. Λαζαρίδης είναι βαθύς γνώστης των αριθμών, οι σχέσεις μας είναι οι καλύτερες. Είναι πάντα ευπρόσδεκτος στις συσκέψεις. Φυσικά και θα παρίσταται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως πρόκειται για δύο τυχαία γεγονότα, που δεν συνδέονται μεταξύ τους. 

 

Με άλλα λόγια, ο Λαζαρίδης βρέθηκε στο στόχαστρο και ίσως κάποιοι – εντός των τειχών- θεώρησαν ότι είναι εύκολο θύμα ή και αναλώσιμος στο βωμό των παλαιοκομματικών διευθετήσεων στη παράταξη της Κεντροδεξιάς (με ή χωρίς Σαμαρά). Αλλά, ο Λαζαρίδης πέραν του γεγονότος ότι είναι ένας χρήσιμος και απολύτως αποδεκτός συνομιλητής των στελεχών της συγκυβέρνησης που δεν προέρχονται από τον κομματικό πληθυσμό της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει από πρώτο χέρι την τέχνη της διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα – ιδιαίτερα σε εκείνα για τα οποία πρέπει εκ των προτέρων  να έχει καλή γνώση των συσχετισμών ανάμεσα στα συμφέροντα και τις πρόσκαιρες ή μακροπρόθεσμες συμμαχίες τους. 

 
Των Θάνου Τριανταφύλλου και Κώστα Τσαούση
απ το www.newmoney.gr

1 σχόλιο:

Πέτρος Δ. είπε...


Καλή η αγιογραφία αυτού του "κυρίου" από τα καρντάσια της newmoney, αλλά όσο ξέπλυμα και να του κάνουν, εμείς δεν ξεχνάμε και ξέρουμε τι θα πει ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ και ΨΕΥΤΙΑ.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΧΡ.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΣΤΟ MEGA 26/10/2011
Λαζαρίδης: δεν δεχόμαστε να γίνει η χώρα προτεκτοράτο..
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel (26/10/2011).
Δείτε στο βίντεο τι είπε ο κ. Λαζαρίδης... https://www.youtube.com/watch?v=JSAO3FZPuvA
σχετικά με το 2ο μνημόνιο και την στάση της Ν.Δ...
Χαρακτηριστικά και εμφατικά δήλωσε ότι : "δεν δεχόμαστε να γίνει η χώρα προκτεροράτο...
Δεν δεχόμαστε να πάμε σε ύπατο αρμοστή..
Το σύνταγμα μας επίσης...δε λέει ότι το κοινοβούλιο μπορεί να εκχωρεί εθνική κυριαρχία..
Μην υποτιμάμε το σύνταγμα....και έχει και ένα ακροτελεύτιο άρθρο..που λέει αν πάει να γίνει παιδιά σηκωθείτε να φύγουμε.. "
Βέβαια όλα αυτά ειπώθηκαν το 2011 πριν το 2ο μνημόνιο, που τελικά υπέγραψε πανηγυρικά η ΝΔουλα..
Όλα αυτά που έλεγε ο Λαζαρίδης περί προτεκτοράτου και παραβίαση του συντάγματος πήγαν περίπατο..
και όχι μόνο πήγαν περίπατο το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο..
Αυτή η κατάσταση έκτοτε συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, από μια κυβέρνηση που έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της σύνταγμα, νόμους, θεσμούς και διαδικασίες..
Προκτεράτο την καταντήσατε κ. Λαζαρίδη την χώρα.. το καταφέρατε τελικά...
http://exomatiakaivlepo.blogspot.gr/2014/07/blog-post_454.html