Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ - Το ξεφτίλισμα της κυβέρνησης από την τρόικα για τις 100 δόσεις πυροδοτεί εκλογικά σενάρια


Η τρόικα ξεφτιλίζει την κυβέρνηση και της ζητάει να αλλάξει για μία ακόμη φορά το νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών κάνοντας τις δόσεις από 100 σε 72 και μάλιστα με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Κι αυτό πριν ακόμη καθίσει ο κουρνιαχτός από την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η ψήφιση της διάταξης για την απάλειψη των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση.
Πέραν αυτού μάλιστα θέτει τελεσίγραφα για την επιστροφή της στην Αθήνα, «ανοίγει» το δημοσιονομικό κενό για το 2015 κάθε ημέρα που περνάει (το έφτασε στα 3,6 δις ευρώ) και εγείρει συνεχώς ζητήματα, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, το ασφαλιστικό, τις απολύσεις, μετατρέποντας τον «χειμώνα» που θα μπει σε λίγες ημέρες σε εφιάλτη για την κυβέρνηση.
Εκείνο μάλλον που θέλουν να πουν οι δανειστές στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο είναι πώς δεν μπορούμε να κάνουν συνεννόηση μαζί σας όταν η κυβέρνηση σας καταρρέει και είναι πίσω κατά 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ. Το έχει προ πολλού πει το Βερολίνο.
Η κυβέρνηση ωστόσο κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται, μιλάει για έξοδο από το μνημόνιο και ανάπτυξη και αναζητεί τους 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις εκλογές.
Το ερώτημα είναι θα τις αποφύγει, θέλει να τις αποφύγει ή μήπως επικαλεστεί αδιέξοδο με την τρόικα και τις φέρει πιο κοντά, στις αρχές του έτους για παράδειγμα πριν ακόμη η «χύτρα» της κοινωνικής αγανάκτησης, της φτώχιας, της ανέχειας και των προβλημάτων του χειμώνα φουσκώσει επικίνδυνα;
Είναι κάτι που συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες και θεωρείται ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα. Να επικαλεστεί δηλαδή η κυβέρνηση αδιέξοδο με την τρόικα και να προχωρήσει σε εκλογές, θέτοντας ταυτόχρονα το δίλημμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια. Τα γνωστά δηλαδή εκβιαστικά διλλήματα, όπως το «bank run» με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα με την τρόικα θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνάντηση που θα έχουν στις 3 το μεσημέρι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.
Όσο η έλευση της τρόικας καθυστερεί και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης απομακρύνεται η κυβέρνηση δύσκολα θα προλάβει το ραντεβού της 8ης Δεκεμβρίου, προκειμένου ο κ. Χαρδούβελης να μεταβεί στο Eurogroup, έχοντας ολοκληρωμένη συμφωνία στα χέρια του.
Ελπίζουν στην κυβέρνηση έως τότε σε μια θετική δήλωση της τρόικα, και εφόσον πρώτα ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση. Επίσης, ποντάρουν ότι ίσως η αξιολόγηση κλείσει πριν τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε θα μπορούσε να επικυρωθεί σε ένα έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πριν την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, που είναι και οι τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Όλο αυτό το παιχνίδι βέβαια πιθανόν να έχει τη σκοπιμότητα, δήθεν υπό την απειλή της τρόικας η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε νέα μέτρα με τους δανειστές σε αντάλλαγμα της συμφωνίας για την γραμμή προληπτικής στήριξης, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα.
Το βέβαιο είναι πώς μέσα στο χειμώνας θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και δεν αποκλείεται και μια εκλογική αναμέτρηση. Ίδωμεν…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: