Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το 1885 μάρσαρε η πρώτη μοτοσικλέτα. Την κατασκεύασε ο άνθρωπος που έφτιαξε και την πρώτη Μερσεντές

Πρώτα χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο το οινόπνευμα και στη συνέχεια η βενζίνη

Αυτή είναι η πρώτη μοτοσικλέτα και την έφτιαξε το 1885 ο Γκότλιμπ Ντάιλμερ, ένας Γερμανός εφευρέτης που δημιούργησε μια αυτοκρατορία ως πρωτοπόρος στην κατασκευή μηχανών εσωτερικής καύσης. Στη βιομηχανική Ευρώπη του 19ου αιώνα, Γερμανοί και Γάλλοι πρωτοστάτησαν στην κατασκευή της μοτοσικλέτας, που εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά ένα ποδήλατο με μηχανή.

Το δίτροχο "velocipede" των Γάλλων Michaux και Perreaux. Έβαλαν μια μικρή ατμομηχανή αλλά υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης σε πιθανή πτώση
Το δίτροχο «velocipede» των Γάλλων Michaux και Perreaux. Έβαλαν μια μικρή ατμομηχανή, αλλά υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης σε πιθανή πτώση

Οι Γάλλοι έβαλαν πρώτοι τα πετάλια στο ποδήλατο και μια μορφή μηχανής και οι Γερμανοί την εξέλιξαν με τη μηχανή εσωτερικής καύσης. Στη συνέχεια ήρθαν και πάλι οι Γάλλοι για να φτιάξουν μικρότερους και συμπαγείς κινητήρες. Η πρώτη μηχανή είχε όνομα «Ράιτβαγκεν» (Reitwagen) και δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ποδήλατο με ξύλινο σκελετό και δύο μικρές βοηθητικές ρόδες και σέλα, που παραπέμπει ευθέως στην ιππασία. Το τιμόνι έχει μινιμαλιστικό στιλ και σε επίπεδο σχεδιασμού το συγκεκριμένο όχημα δεν έχει να επιδείξει πολλά, αν και αντικατοπτρίζει απόλυτα το μεταβατικό στάδιο της τεχνολογίας στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Αυτό που την ξεχώριζε ουσιαστικά από ένα απλό ξύλινο τρίτροχο ποδήλατο ήταν ο τετράχρονος μονοκύλινδρος κινητήρας 264 κ.εκ. με ισχύ μισού ίππου, που είχε ενσωματώσει ο Ντάιμλερ.

Το 1900 ο Ντάιμλερ έστειλε στην έκθεση του Παρισιού το αυτοκίνητο  "Μερσεντές"
Το 1900 ο Ντάιμλερ έστειλε στην έκθεση του Παρισιού το αυτοκίνητο «Μερσεντές»
 
Ο Ντάιλμερ και ο Όττο
Γεννήθηκε το 1834 στην πόλη Σορντόφ και σταμάτησε το σχολείο, επειδή προτίμησε να μάθει την τέχνη της κατασκευής όπλων σε ένα εργαστήριο. Το 1865 γνωρίστηκε με τον Βίλχεμ Μάιμπαχ και τους συνέδεσε μια επαγγελματική και φιλική σχέση ζωής.
Έως το 1882 έκανε σπουδαία καριέρα ως τεχνικός διευθυντής στο εργοστάσιο «Deutz» μαζί με τον εξίσου μεγάλο εφευρέτη Νίκολαους Όττο, ο οποίος είχε επινοήσει το 1876 τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, σηματοδοτώντας την αφετηρία μιας νέας εποχής για τον άνθρωπο.

Μέχρι την εφεύρεση του Όττο, το καύσιμο καιγόταν σε ξεχωριστό θάλαμο από τα έμβολα Μέχρι την εφεύρεση του Όττο, το καύσιμο καιγόταν σε ξεχωριστό θάλαμο από τα έμβολα
 
Η συνύπαρξη των δύο επιστημόνων ήταν εξαιρετικά δημιουργική, αλλά η σύγκρουση δύο ισχυρών προσωπικοτήτων ήταν αναπόφευκτη. Ο Ντάιμλερ αποχώρησε και έφτιαξε ένα εργαστήριο στην αυλή του σπιτιού του στο Κάνσταντ μαζί με τον Μάιμπαχ. Επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να βρουν το κατάλληλο καύσιμο για να δώσουν κίνηση στον τετράχρονο κινητήρα του Όττο και πέτυχαν να κατασκευάσουν μια μηχανή που είχε εξαιρετική απόδοση. Η επόμενη δοκιμή κινητήρα, που ονομάζεται λόγω της εμφάνισής του «The «grandfather clock» (το ρολόι του παππού), οδήγησε το 1884 στον πρόδομο κινητήρα «Reitwagen» (οδήγηση αυτοκινήτου), που χρησιμοποιήθηκε για τα αυτοκίνητα, τις μηχανές τα πλωτά σκάφη, ακόμη και τα αερόστατα. Ο Μάιμπαχ πήρε τη σκυτάλη και κατασκεύασε το καρμπυρατέρ με ακροφύσιο και τον κλειστό θάλαμο πλωτήρα, που υπάρχουν και σήμερα στις μοτοσικλέτες σε εξελιγμένη βέβαια μορφή.

Το έμβλημα της εταιρείας Ντάιμλερ (1897)
Το έμβλημα της εταιρείας Ντάιμλερ (1897)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: