Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΙΤΕΑ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1997 – Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΜΥΡΑ. ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ


Ιτέα 13 Ιανουαρίου 1997. Σχεδόν 18 χρόνια, πριν έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες πλημύρες στην σύγχρονη ιστορία της πόλης μας! Μια φοβερή πλημμύρα που άφησε πίσω της τεράστιες ζημιές στις υποδομές, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της πόλης. Τα στοιχεία των μετεωρολόγων υπολογίζουν ότι έπεσαν πάνω από 200 mm (χιλιοστά) βροχής μέσα σε λίγες ώρες... Το νούμερο είναι τρομακτικό αν αναλογιστούμε ότι το κανονικό ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Ιτέα ανέρχεται στα 430 χιλιοστά το χρόνο!!!
Βλέποντας το βίντεο και τις φωτογραφίες θα αναγνωρίσουμε σημεία της πόλης μας, όπως η παραλιακή λεωφόρος, η οδός Καψάλη, η είσοδος της Ιτέας από Άμφισσα (με τους Ευκάλυπτους ακόμα), ο κεντρικός δρόμος της Κίρρας, το Ξενία, το γήπεδο ποδοσφαίρου, οικόπεδα που τώρα είναι πολυκατοικίες, χωράφια που τώρα ειναι συνεργεία και αποθήκες, μαγαζιά στην παραλία που σήμερα έχουν κλείσει ή έχουν κατεδαφιστεί, το παλιό μαγαζάκι του Φώυο Μισέλ, το Τουριστικά είδη του Τσώνου και άλλα πολλά στο πίσω πλάνο της καταστροφής....
Το παρακάτω βίντεο και οι φωτογραφίες, δείχνουν πως δεν πρέπει να παίζουμε με τη φύση... Ας θυμηθούμε τι έγινε πρόσφατα στην Αττική! 
Αυτά, για να θυμηθούν οι πιο παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι...
Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από το αρχείο του μέλους του Συλλόγου “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” κου Χρήστου Βούλγαρη Πολ.Μηχ.
 VIDEO


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



































 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντί να ταρακουνηθούν οι αρμόδιοι από εκέινη την πλημμύρα, όχι μόνο επέτρεψαν το κλείσιμο της παραλίας με διάφορες κατασκευές, όχι μόνο δεν έκαναν ουσιαστικά κανένα αντιπλημμυρικό έργο αλλά αντίθετα έκαναν έργα με αποκορύφωμα την πλακόστρωση του πεζόδρομου που θα κάνουν ακόμα χειρότερες σε σχέση με το 97 τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη δυνατή βροχόπτωση.