Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές

Εκλογές εάν δεν «βγει» Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Εκλογές πριν καν ξεκινήσει η Προεδρική διαδικασία; Έρχονται κι άλλες υπαναχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα; Και... πού είναι η τρόικα;
 
Μετά την (κατά Σαμαρά) «λαθάρα» στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, όλα τα ερωτήματα προβάλλουν πιο πιεστικά από ποτέ – και όλα τα σενάρια επανέρχονται στα τραπέζια των συζητήσεων.
Πρόκειται για σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απ΄όταν φάνηκε δηλαδή ότι η τελική αξιολόγηση της τρόικας δεν θα ήταν... εύκολη υπόθεση, όπως διέρρεαν κυβερνητικοί παράγοντες το καλοκαίρι, κυρίως πριν από το περίφημο «ραντεβού στο Παρίσι».
Το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει χαμένο ανάμεσα στις προσδοκίες που καλλιέργησε και στην σκληρή πραγματικότητα. Κυρίως μετά την μεγάλη ήττα που υπέστη με το ξήλωμα της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, την οποία είχε εμφανίσει (και διαφημίσει) ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών.
Αιχμές από Χαρδούβελη, αναταράξεις από Ψυχάρη
Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πείσει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», με τον Γκίκα Χαρδούβελη να αναλαμβάνει την ευθύνη του «λάθους» μέσω διαρροών συνεργατών του.
Ωστόσο... η εν λόγω «αυτοκριτική» ανοίγει νέο κύκλο στο blame game καθώς περιλαμβάνει την αιχμηρή επισήμανση: «Είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών».
Όπερ, ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το «λάθος» αλλά (ενδεχομένως...) κάποιοι άλλοι «το εισηγήθηκαν».
Την ίδια στιγμή, η παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη από το αξίωμα του βουλευτή της ΝΔ πυροδοτεί συζητήσεις για τους λόγους που τον έκαναν να εγκαταλείψει το σκάφος – εάν δηλαδή «φωτογραφίζει» απλώς πρόωρες κάλπες ή ρίχνει τον προβολέα σε διαδικασίες που συντελούνται ώστε να βγει η παρούσα Βουλή από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Σκληραίνει η τρόικα
Το μεγάλο – και πραγματικό πρόβλημα – προκύπτει από την σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, οι οποίοι μέχρι στιγμής (αλλά και στο μέλλον, όπως παρουσίασε χθες το «Κεφάλαιο») δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν τις «εκπτώσεις» που ζητά η κυβέρνηση σε ακανθώδη ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό ή και οι πλειστηριασμοί.
Η διαβεβαίωση των δύο κυβερνητικών εταίρων πως «δεν θα κλείσει η αξιολόγηση όπως όπως αλλά όπου επιτυγχάνεται κοινά αποδεκτή συμφωνία με την τρόικα» αρχίζει να μπάζει νερά, καθώς το στοιχείο που προκαλεί πλέον την μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση είναι: πότε... θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και με ποιούς προσυμφωνημένους όρους ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Κι αυτός είναι ο λόγος που βγαίνουν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο σενάρια στα οποία το τελευταιο 15μερο έχει αναφερθεί το Capital.gr.
Τα... σενάρια για εκλογές και μη
- Το ένα σενάριο θέλει την παρούσα κυβέρνηση να κλείνει τη συμφωνία και με αυτήν ως διακύβευμα να απευθύνεται στη Βουλή για να εκλέξει Πρόεδρο: «βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο – επιστρέψαμε στην ανάπτυξη – πετύχαμε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και προληπτικό δίχτυ προστασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο στις αγορές – εσείς αποφασίζετε εάν αυτή η προσπάθεια ανακοπεί με πρόωρες εκλογές», είναι η κεντρική ιδέα.
Αυτή την εκδοχή δείχνει να προκρίνει ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στη σημερινή “Καθημερινή”, καθώς δηλώνει μεταξύ άλλων ότι “για την πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμες παράμετροι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και να προχωρήσει απρόσκοπτα η Συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά”.
- Το άλλο, θέλει την κυβέρνηση να κλείνει ... όπως όπως την αξιολόγηση, να προχωρά στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με τους εταίρους και να τη φέρνει στη Βουλή για να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.
Η εν λόγω συζήτηση (που έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) κινείται στη λογική της «συνευθύνης» του ΣΥΡΙΖΑ – ότι, δηλαδή, θα κληθεί να δεσμευθεί «είτε δια της υπογραφής του Αλέξη Τσίπρα είτε δια της ψήφου του κόμματος» όπως έπραξε και η «αντιμνημονιακή» ΝΔ το 2011.
Δεδομένου ότι η Κουμουνδούρου έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πρόωρες κάλπες θα εμφανισθούν ως μονόδρομος – πριν καν ανοίξει θέμα Προεδρικής εκλογής – ώστε να μην χρεωθούν οι δύο σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι τόσο το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όσο και τη συμφωνία.
- Το τρίτο, θέλει ανεξάρτητους βουλευτές (που προέρχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) να ξαναπροωθούν τη λύση της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα» Βουλή προκειμένου να «υπογράφει» τη νέα συμφωνία και να προχωρεί στην Προεδρική εκλογή.
Αυτή η εκδοχή θεωρεί ως δεδομένο ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, αλλά δεν ξεκαθαρίζει εάν «η άλλη κυβέρνηση» θα έχει τον ίδιον πρωθυπουργό ή θα αναζητηθεί άλλο πρόσωπο...
Κι έπεται συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: