Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Νέες προκλήσεις Νταβούτογλου- "Το φυσικό αέριο της Κύπρου ανήκει σε όλες τις πλευρές"


"Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο κύριος καταναλωτής του εξαγόμενου φυσικού αερίου της Κύπρου" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αχμέτ Νταβότουγλου σε συνέδριο για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.


"Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ο κύριος καταναλωτής του εξαγόμενου φυσικού αερίου της Κύπρου" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αχμέτ Νταβότουγλου σε συνέδριο για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας πως οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλες τις πλευρές, αφού τόνισε χαρακτηριστικά πως όλοι θα κερδίσουν αν οι δυο κοινότητες του νησιού αποδεχθούν πως οι φυσικοί πόροι της Κύπρου και το αέριο ανήκουν και στις δυο πλευρές.

Πρόσθεσε δε, ότι η ενέργεια έχει πολύ μεγάλη αξία για την Τουρκία και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο ευημερίας και όχι διχασμού ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ξαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. "Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ώστε να λύσουμε το ζήτημα", ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα στη Hurriyet.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ξεκίνησε νέο κύκλο προκλήσεων αφού αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες νότια της Κύπρου εάν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
 
Οι τουρκοκύπριοι από την πλευρά τους, σύμφωνα με το skai.gr, είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και όλων των φυσικών πόρων της Κύπρου. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βήματα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στον πλούτο που υπάρχει στο νησί, αλλά και γύρω από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο "υπουργός" Ενέργειας του ψευδοκράτους Χακάν Ντιντσουρέκ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη. Τόνισε δε πως οι τουρκοκύπριοι δεν θα παραδώσουν τα δικαιώματα τους. «Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως οι δυο κοινότητες έχουν ίσα δικαιώματα στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.
Επιπλέον, κατηγόρησε τη Λευκωσία για τη διακοπή των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι «στο τραπέζι και τείνει το χέρι για την ειρήνη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει πάντως σαφές πως το θέμα του αερίου δεν θα τεθεί στο τραπέζι οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: