Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του δεν αποτελούν πολιτικό κίνδυνο αλλά πολιτική ελπίδα για τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης και οι εκλογές δεν αποτελούν εκτροπή αλλά υπεύθυνη δημοκρατική διέξοδο, τόνισε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, στο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Λέβυ, με τίτλο "Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Ένωση της λιτότητας ή της αναπτυξιακής σύγκλισης;" που διεξήχθη στην Αθήνα το περασμένο διήμερο. Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί οικονομολόγοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και πολιτικά πρόσωπα με εξέχοντα ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς και κράτη. Ο Γ. Δραγασάκης ήταν ο βασικός εισηγητής της συνεδρίας με τίτλο "Λιτότητα και ανάπτυξη: μια αδύνατη συμμαχία;".

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο έλαβαν μέρος ακόμα ο Πίτερ Μποφίνγκερ, οικονομικός σύμβουλος του γερμανικού κράτους, ο Στιούαρτ Χόλαντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, και ο Χάινερ Φλάσμπεκ, πρώην διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή με ομιλία του προέδρου του Ινστιτούτου Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Γ. Δραγασάκης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς αντιμνημονιακό

Αυτό που η κυβέρνηση και η τρόικα ονομάζουν "μεταρρυθμίσεις" είναι απορρυθμίσεις που διαλύουν την κοινωνία, τόνισε στην εισήγησή του ο Γ. Δραγασάκης. Και πρόσθεσε: Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή οι μετασχηματισμοί και οι ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία, θα αρχίσουν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι καταιγιστικές. Θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς, στον μετασχηματισμό του κράτους, στη φορολογική δικαιοσύνη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, στη βάση ενός νέου παραγωγικού και κοινωνικού υποδείγματος.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει αυτή, ο Γ. Δραγασάκης επεσήμανε τα εξής: α) Το ύψος του δημοσίου χρέους, καθώς αυτό δεν είναι βιώσιμο. β) Οι όροι εξυπηρέτησής του και οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συμβατοί με τις ανάγκες της κοινωνίας. γ) Οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας έπειτα από το πολεμικών διαστάσεων πλήγμα που έχουν δεχθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Στόχος μας, τόνισε, είναι μια νέα, αξιόπιστη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της και μια βιώσιμη θέση σ' αυτήν, με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.
Κλείνοντας, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς αντιμνημονιακό και στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας. Είναι ένα πρόγραμμα, διευκρίνισε, που "πάει ακόμη πιο πέρα", "πολύ πιο μακριά". Αποσκοπεί στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης και παραγωγικού υποδείγματος για τη χώρα.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ
www.avgi.gr