Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΦΟΙ... Το «Παβίλλιον» αργοπεθαίνει - Ποιοι διάσημοι το επισκέφτηκαν


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Φυσικά από τότε δεν έχει γίνει τίποτα!
Η διάσημη «υπογραφή» που κουβαλούσε δεν κατάφερε να το σώσει από την εγκατάλειψη και τη λήθη. Το όμορφο τουριστικό περίπτερο «Παβίλλιον», που σχεδίασε και δημιούργησε ο κορυφαίος Ελληνας αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης μαζί με τον γιο του Πέτρο Πλάτωνα στους Δελφούς, μέρα με τη μέρα μαραζώνει έχοντας αφεθεί από τους νόμιμους διαχειριστές του στην τύχη του. Το περίπτερο, δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που το 2011 κηρύχθηκε διατηρητέο κτίσμα από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στέκει ξεχασμένο σε ένα από τα ωραιότερα σημεία των Δελφών, έχοντας μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας.
Το περίπτερο, που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό ύψωμα και προσφέρει άπλετη θέα στον κάμπο της Ιτέας αλλά και τον δαντελωτό κόλπο του Γαλαξιδίου, ολοκληρώθηκε το 1959, για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μαζί με το «Παβίλλιον» την ίδια εποχή δημιουργήθηκε και το τουριστικό περίπτερο «Κασταλία Πηγή» στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Η γραφειοκρατία όμως αλλά και η αδιαφορία των κρατικών φορέων επί σειράν ετών να προστατεύσουν το κτίσμα οδήγησαν το «Παβίλλιον» στην καταστροφή.
Η ιστορία που έφερε το πάλαι ποτέ επιβλητικό κτίσμα ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, όπως μας εξήγησε και η αντιδήμαρχος Δελφών Λέλα Μπακολουκά, οφείλεται στην αδυναμία της εταιρίας των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων -διαχειρίστρια- να το προστατεύσουν. «Από το 1998, τη χρονιά δηλαδή που έφυγε και ο τελευταίος μισθωτής του, το “Παβίλλιον” μαραζώνει. Η δημοτική αρχή, η οποία πιστεύουμε ότι είναι και η μοναδική που θα μπορέσει να φροντίσει το περίπτερο αλλά και να το προστατεύσει, προσπαθεί επί 14 συνεχόμενα χρόνια με αιτήματά της αλλά και πολλαπλά έγγραφά της προς το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα να πάρει υπό τη δικαιοδοσία της το “Παβίλλιον”, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα».
Οπως υποστηρίζει η κυρία Μπακολουκά, η οποία εργάστηκε επί 30 συναπτά έτη ως υπάλληλος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, το ζήτημα της παραχώρησης του «Παβίλλιον» στον Δήμο Δελφών είχε φτάσει πολύ κοντά στην οριστική λύση του το 1999, όμως τελικά ούτε και αυτή η προσπάθεια τελεσφόρησε. Οι λεηλασίες στο όμορφο κτίσμα ξεκίνησαν το 2000, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να το... αποψιλώνουν.
Εργο του κορυφαίου Ελληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, το τουριστικό περίπτερο «Παβίλλιον» κατασκευάστηκε το 1959. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αν και ξεκίνησε ο σπουδαίος Ελληνας αρχιτέκτονας τελικά ολοκληρώθηκε από τον γιο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη δημιουργία του είχαν χρησιμοποιηθεί ντόπια και ακριβά υλικά, ενώ η σκεπή του είχε καλυφθεί με πλάκες Πηλίου, οι οποίες δυστυχώς σήμερα έχουν -όπως και όλο το περίπτερο άλλωστε- λεηλατηθεί. «Ηταν ένα αξεπέραστο δείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής, το οποίο αποτελούνταν από δρύινες πόρτες και ανάγλυφα σχέδια στους τοίχους. Σίγουρα όμως αυτό που ξεχώριζε ήταν το εντυπωσιακό δάπεδο, που σώζεται έως και σήμερα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το λίθινο τζάκι που είχε στο εσωτερικό του. Δυστυχώς, αυτό έχει χαθεί, διότι το 2002 άγνωστοι αφαίρεσαν την επένδυση αλλά και τις ανάγλυφες εντοιχισμένες πλάκες» διατείνεται η κυρία Μπακολουκά.
 
Οι περίπατοι της Αμαλίας Καραμανλή
Το περίπτερο που λειτουργούσε ως αναψυκτήριο είχε δημιουργηθεί ακολουθώντας τα πρότυπα του αντίστοιχου τουριστικού περιπτέρου, που είχε κατασκευάσει στον λόφο του Φιλοπάππου ο Πικιώνης. Μάλιστα ο παράδρομος που ένωνε τον εθνικό δρόμο με το τουριστικό περίπτερο είχε πάρει το όνομα «Αμαλία Καραμανλή», διότι εκεί συνήθιζε να κάνει τους περιπάτους του το τότε πρωθυπουργικό ζεύγος, όταν επισκεπτόταν τους Δελφούς.
«Ηταν ένας περίπατος που τους ξεκούραζε πολύ» υποστήριξε η κυρία Μπακολουκά. «Βέβαια δεν ήταν και οι μόνοι που είχαν κάνει στάση εδώ. Η Μαρία Κάλλας, το 1959, ο Αλέξης Μινωτής με τη Ζακλίν Κένεντι αλλά και όλοι οι γνωστοί Ελληνες ηθοποιοί είχαν περάσει από εδώ». Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι η ΕΤΑ Α.Ε. έπειτα από αρκετά χρόνια απραξίας αποφάσισε πριν από έναν μήνα να κάνει δημοπρασία για τη μίσθωσή του σε ιδιώτες.
«Πρόσφατα κλιμάκιο που ήρθε να κάνει αυτοψία διαπίστωσε ότι αν και έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές το “Παβίλλιον” μπορεί να επισκευαστεί, αφού τα θεμέλια δεν έχουν πειραχτεί, επομένως η παλιά του μορφή ανακτάται εύκολα. Εμείς τόσα χρόνια ζητάμε ένα πράγμα. Να παραχωρηθεί στον Δήμο Δελφών, αφού είναι και ο μοναδικός που μπορεί να φροντίσει για την προστασία του» είπε η κυρία Μπακολουκά.
 
Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: