Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών κ. Νάνσυ Ψάλτη για το Μνημείο της Αμφίπολης


Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών κ. Νάνσυ Ψάλτη για το Μνημείο της Αμφίπολης
«Ανήκει σε εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της Μακεδονίας»
- «Μέχρι να γίνει ταυτοποίηση του DNA δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», ξεκαθαρίζει
«Μοναδικό και αξιοζήλευτο» χαρακτηρίζει το Μνημείο της Αμφίπολης, η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών κ. Νάνσυ Ψάλτη, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και την αποκάλυψη του σκελετού.
 Η ίδια θεωρεί πως ο συγκεκριμένος τάφος ανήκει σε κάποια εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της Μακεδονίας, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο μέχρι να δείξει στην ουσία το DNA την ταυτότητα του νεκρού.
«Ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία στη γη της Μακεδονίας»
Αναφερόμενη η κα Ψάλτη στις ανακαλύψεις που έγιναν στην Αμφίπολη, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία που έρθει στο φως στη γη της Μακεδονίας αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, ενώ δεν παρέλειψε σε αυτό το σημείο να συγχαρεί την κ. Περιστέρη και την ομάδα της.
«Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο, αφού βρέθηκε και σκελετός. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα χρονολογείται στην υστερο-κλασική περίοδο, μετά το 2ο μισό του 4ου αιώνα, δηλαδή μετά το 450 π.Χ. Τα αγάλματα τόσο των Σφιγγών, των Καρυάτιδων αλλά και το ψηφιδωτό δάπεδο μαρτυρούν ότι το μνημείο ανήκει σε εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΩτΦ η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών.
Επιπλέον η κα Ψάλτη τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ανασκαφές εκτελούνται από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού προβάλλει τόσο το Μνημείο όσο και το έργο των αρχαιολόγων όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε διεθνές επίπεδο.
«Ελπίζουμε ότι σύντομα το Υπουργείο θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Μνημείο να καταστεί επισκέψιμο, αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο ζήτημα και φυσικά να συνεχίσουν οι ανασκαφές στο Λόφο Καστά. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν και άλλα ταφικά μνημεία στο εσωτερικό του Τύμβου», τόνισε η κα Ψάλτη.
Στην ερώτησή μας αν υπάρχει περίπτωση ο σκελετός που βρέθηκε να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο η Προϊσταμένη απάντησε πως δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση μέσω DNA. Επανέλαβε δε, πως πιστεύει ότι ο τάφος ανήκει σε εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της περιοχής.
Από έντυπη έκδοση: "Η Ώρα της Φωκίδας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: