Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η εικόνα στη Φωκίδα για ελιά και ελαιόλαδο

Σε ότι έχει να κάνει με τo ελαιόλαδο η παραγωγή αναμνένεται σαφώς αυξημένη σε σχέση με την περσινή, πολύ κάτω όμως από τα επίπεδα της περιόδου 2012/13, και καλής ποιότητας αφού δεν υπήρξαν προβλήματα κυρίως από τον δάκο. Τα αίτια της εικόνας αυτής οι καλές καιρικές του καλοκαιριού, χωρίς τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες προηγουμένων ετών και με αρκετές βροχές, αλλά και ο μικρός και ήπιος χειμώνας που δεν ενεργοποίησε την διαφοροποίηση των οφθαλμών σε καρποδόρους.
 
Η κύρια κατεύθυνση στο θέμα της διάθεσης του ελαιολάδου είναι η ιδιοκατανάλωση με αποτέλεσμα, για την πλειονότητα των παραγωγών, να μην παίζουν ρόλο οι τιμές που θα διαμορφωθούν αφού θα υπάρξει το "λάδι για το σπίτι" και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αγορές. Ίσως κάποιο ενδιαφέρον να υπάρξει για όσους έχουν πλεονάζουσες ποσότητες που θα "αφήσουν" στα ελαιοτριβεία. Για όσους ασχολούνται και με την διάθεσή του στην αγορά, είτε χύμα είτε συσκευασμένο, ως οδηγός θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που θα διαμορφωθούν σε άλλες περιοχές λόγω της μικρής ποσότητας που δεν μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις. Όπως αναφέρουν πάντως οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου (IOC) αυτές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά (δείτε και παλιότερη ανάρτηση) για τους λόγους που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου.
 
Οι εκτιμήσεις στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών δεν είναι πολύ μακριά από αυτές για το ελαιόλαδο για τους ίδιους λόγους. Η εικόνα του ελαιώνα της Άμφισσας άλλωστε δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση με περιοχές με πολύ φορτωμένα ελαιόδενδρα μέχρι περιοχές με μηδενική καρποφορία. Η γενική εικόνα πάντως, προσιδιάζει προς έναν ικανοποιητικό όγκο παραγωγής, χαμηλότερα πάντως από της περιόδου 2012/13. Όπως και να έχει όμως η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη που ουσιαστικά οι παραγωγοί δεν μπήκαν στα κτήματά τους. Η συγκομιδή ουσιαστικά θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες καθώς το μεγαλύτερο μέρος συγκομίζεται για μαύρη κονσερβολιά. Οι ποσότητες που συγκομίστηκαν πράσινες ήταν αρκετά μικρές, για να καλύψουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, και οι τιμές τους υπαγορεύτηκαν από γειτονικές περιοχές που συγκομίζουν πράσινες ελιές και κυρίως από την Στυλίδα. Για τις μαύρες, αν και δεν υπάρχουν σημαντικά αποθέματα (που σημαίνει αύξηση στις τιμές) λόγω και τις σταθερής σε σχέση με πέρυσι παραγωγής παγκόσμιας παραγωγής, οι τιμές δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι παρούσες εκτιμήσεις είναι για υψηλότερες από την περίοδο 2012/13 που υπήρχε πολύ υψηλή παραγωγή.
 
Σχετικά με άλλες καλλιεργούμενες ποικιλίες, κυρίως καλαμών, λόγω της πολύ μικρής έκτασης που καταλαμβάνουν, θα ακολουθήσουν τις γενικότερες εξελίξεις. Πάντως, όπως αναφέρεται και παραπάνω, η ποικιλία καλαμών δείχνει να χάνει σταδιακά μεγάλο μέρος από την δυναμική της λόγω της έντονης εξάπλωσής της και της συνακόλουθης αύξησης παραγωγής σε πανελλήνιο επίπεδο.
 
Με πληροφορίες από http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: