Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ομίχλη από δακρυγόνα τύλιξε το βουνό στις Σκουριές, με πάθος και χιούμορ η απάντηση των διαδηλωτών



Η μεγαλύτερη σε μαζικότητα πορεία που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στις Σκουριές, είχε και την αντίστοιχη αστυνομική καταστολή. Βροχή από δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, ήταν ό,τι αντιμετώπισαν σήμερα οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμειναν για αρκετές ώρες πάνω στον Κάκκαβο, ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι και μαθητές.

Στην καταστολή απάντησαν με χιούμορ. "Μη μας βαράτε σας φέραμε νεράκια", έγραφε πάνω ένα κιβώτιο με εμφιαλωμένα νερά που έδωσαν στα ΜΑΤ, κίνηση εμπνευσμένη από το περιστατικό στα Εξάρχεια. Απάντησαν και με θάρρος. Οι διαδηλωτές, αφού οπισθοχωρούσαν, για ν' αποφύγουν τα χημικά, επανέρχονταν, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου, απ' όπου και ξεκίνησε η ένταση. Αυτό συνέβη αρκετές φορές και λίγο πριν αρχίσει να σκοτεινιάζει, πήραν το δρόμο της επιστροφής.

"Με ΜΑΤ βία και καταστολή - χρυσάφι δεν θα πάρετε από τη Χαλκιδική", "Του Μπόμπολα τσιφλίκι δεν είναι οι Σκουριές - κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές", "Ελλάδα ξύπνα σου παίρνουν τη γη - ξεκίνησαν πουλώντας τη Χαλκιδική", ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην μεγαλειώδη κινητοποίηση, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Κάτοικοι από τα γύρω χωριά και αλληλέγγυοι, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα, συγκεντρώθηκαν σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγιά και από εκεί με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στο βουνό. Ανάμεσά τους και τέσσερα λεωφορεία γεμάτα κόσμο από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Κιλκίς.

Η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στον Κάκκαβο ήταν κατακρεουργημένες πλαγιές, τσιμεντένιες υποδομές, χιλιάδες κομμένα δέντρα και μεγάλου πλάτους δρόμους, στη θέση των χωματόδρομων. Αποκορύφωμα το εργοτάξιο που βρίσκονται οι βασικές εγκαταστάσεις, που δεν θυμίζει σε τίποτα το μαγικό τοπίο του παρελθόντος. "Το βουνό σώζεται ακόμα", επιμένουν οι αγωνιστές, αρνούμενοι να παραδώσουν τον τόπο τους και να τον φτιάξουν από την αρχή. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκάλεσαν τα ΜΑΤ κι η προβλεπόμενη -πια- καταστολή όποτε διαδηλώνουν, ωχριούν μπροστά στο πάθος για Γη και την Ελευθερία. "Για να ζήσουν τα παιδιά μας ανθρώπινα", "Για να συνεχίσουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας", "Για να παραμείνει ο τόπος μας σημείο αναφοράς για την σπάνια ομορφιά του", "Για να μην πάθουμε καρκίνο", λένε, εξηγώντας τους λόγους που παραμένουν στις επάλξεις και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν "μέχρι να φύγει η εταιρεία".


www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: