Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη καθαριότητας για να κλείσει η Κερατόραχη


Μέση ετήσια επιβάρυνση 36 ευρώ ετησίως από το κλείσιμο της Κερατόραχης για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε γειτονικούς ΧΥΤΑ και την αποφυγή μεγάλων σχετικών προστίμων αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Δήμου Δελφών.
 
Ειδικότερα
 
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση αύξησης ανταποδοτικών τελών Δήμου Δελφών
 
Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει φτάσει. Η ανοιχτή για το Δήμο μας πληγή της «Κερατόραχης» πρέπει να κλείσει πάση θυσία, ώστε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν κινηθούμε σήμερα έγκαιρα και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, οι δημότες του Δήμου Δελφών θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος αυτό στο πολλαπλάσιο με τα τεράστια πρόστιμα, που ήδη το Υ.Π.Ε.Κ.Α. κατανέμει στους Δήμους (αριθμ. οικ. 34611/14-07-2014 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών-Εσωτερικών-Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί: «Διαδικασίας καταλογισμού και επιμερισμού χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται στην Ελληνική Δημοκρατία λόγω καταδίκης για παραβιάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 45, παράγραφος 5 του Ν. 4042/2012», ΦΕΚ 2113/τ.Β’/01-08-2014), οι οποίοι διατηρούν ακόμη ανεξέλεγκτες χωματερές, βάσει της γνωστής αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ την ίδια ώρα η «Κερατόραχη» θα συνεχίζει να μολύνει επικίνδυνα τον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρά μας.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Δελφών από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, αγωνίστηκε με σειρά ενεργειών και επικεντρώθηκε με συστηματικές επαφές στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τη διάθεση των απορριμμάτων του Νομού μας σε λειτουργούντες Χ.Υ.Τ.Α. των όμορων Νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε. Σύντομα θα οριστούν και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α.
Ωστόσο στο εξής θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το πρόσθετο κόστος για το Δήμο μας ανά έτος από τη μεταφορά των απορριμμάτων στους γειτονικούς Χ.Υ.Τ.Α. θα ανέλθει περίπου στις 750.000,00 ευρώ (τέλος ταφής περ. 35,00 ευρώ/τόνο + πρόσθετο μεταφορικό κόστος κλπ). Η καθαριότητα, ως γνωστόν, αποτελεί αυστηρά ανταποδοτική υπηρεσία για τους Δήμους. Αποτελεί συνεπώς νόμιμη υποχρέωσή μας, αλλά και υπεύθυνη πολιτική στάση, η αντίστοιχη αναπροσαρμογή του δημοτικού τέλους καθαριότητας, στην οποία άμεσα θα προβούμε και η οποία μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 3 ευρώ/μήνα για το μέσο νοικοκυριό.
Για το Δήμο Δελφών η στόχευση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες για τα επόμενα έτη: 
α) Οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. «Κερατόραχης», 
β) Αντιμετώπιση των τελευταίων γραφειοκρατικών εμποδίων και έναρξη εργασιών για το μεγάλο έργο του Χ.Υ.Τ.Υ. «Βαρτού» και του εργοστασίου κομποστοποίησης, 
γ) Ενεργή συμμετοχή στην κορυφαία διαδικασία της συνένωσης των 11 ΦΟ.Δ.Σ.Α. της Περιφέρειάς μας σ’ ένα ενιαίο φορέα, που θα λειτουργεί τις εγκαταστάσεις του (Χ.Υ.Τ.Υ., Χ.Υ.Τ.Α., μονάδες κομποστοποίησης και ανακύκλωσης κλπ) με δημόσια χαρακτηριστικά, χωρίς την πεπατημένη των Σ.Δ.Ι.Τ. και 
δ) Οργάνωση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, διεκδικώντας από το κεντρικό κράτος να λειτουργήσει το σύστημα αυτό αποκλειστικά με τα μέσα του Δήμου και με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, διεκδίκηση που θα μειώσει σημαντικά το σημερινό κόστος αποκομιδής, θα αποτρέψει την απαξίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Δήμου μας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: