Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Φελπς (καθηγητής οικονομικών στο Columbia NY) : Δεν αρκεί η «μηχανική της οικονομίας»

Οι κ. Γκ. Χαρδούβελης, Λ. Παπαδήμος και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Columbia Εντ. Φελπς.


Την πηγή της οικονομικής κακοδαιμονίας της Ευρώπης και -σε μικρότερο βαθμό- των ΗΠΑ επιχείρησε να περιγράψει χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Εντμουντ Φελπς. Στην ομιλία του στο μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Harvard Business School Club of Greece, o καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Columbia μίλησε για τις δυνάμεις της «χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας» που κυρίευσαν την Ευρώπη ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. «Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έπαιξαν έναν ρόλο στην κρίση, αλλά υπήρχαν ευρύτερες τάσεις» που προϋπήρχαν της κρίσης, είπε.


«Για να υπάρξει εγχώρια καινοτομία από τη βάση», τόνισε ο Φελπς, η οποία είναι απαραίτητη για να υπάρξει μαζική ευημερία, «χρειάζεται δυναμισμός στην κοινωνία». Και για να υπάρξει δυναμισμός, «πρέπει η κοινωνία να ανέχεται την αποδιοργάνωση που οι καινοτομίες των επιχειρήσεων προκαλούν». Αντιθέτως, «σε μια συντεχνιακή κοινωνία, η καινοτομία πνίγεται σε έναν ιστό κοινωνικής προστασίας, καθώς κυβερνήσεις και παγιωμένα συμφέροντα έχουν την ελευθερία να αποκλείουν νέους παίκτες που μπορεί να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού». Το μήνυμα του Φελπς ήταν ότι δεν αρκεί να εστιάζουμε στη «μηχανική της οικονομίας», καθώς νοσεί το πνεύμα της – ο ατομικισμός και η διάθεση για προσωπική εξερεύνηση που χαρακτηρίζουν τη μοντέρνα Δύση.

Τον Αμερικανό οικονομολόγο διαδέχθηκε στο βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Με πιο πρακτική στόχευση και επιστρατεύοντας μια δυσνόητη αναλογία (η αναποδογυρισμένη βάρκα της Ελλάδας και οι Ελληνες που κολυμπούν για να σωθούν), ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στο ηράκλειο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτιώνεται. «Πρέπει να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο ανεξάρτητα αν είναι η τρόικα εδώ ή όχι», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην κατάργηση των φραγμών εισόδου στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στην αναμόρφωση των κινήτρων στη δημόσια διοίκηση.

Την ευρωπαϊκή προοπτική έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που εστίασε στην οικονομική στασιμότητα στην Ευρωζώνη και στον βαθμό στον οποίο η νομισματική πολιτική μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η ευημερία δεν επίκειται στην Ευρώπη, είπε, για πέντε λόγους: διαρθρωτικές αδυναμίες, δημογραφική επιδείνωση, υπερχρέωση, το κόστος της απομόχλευσης από την υπερχρέωση αυτή και ατελής ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση συστήνοντας ένα κοινό ταμείο εγγύησης καταθέσεων και τροποποιώντας τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών. Επιπλέον, παρότι σημείωσε ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ είναι στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ότι δεν αρκούν για να φέρουν την ανάκαμψη.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο επενδυτής και πρόεδρος του HBS Club of Greece, Στέλιος Ζαββός, μίλησαν επίσης ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Raycap Κωνσταντίνος Αποστολίδης.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: