Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η μεταμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά απ την Κινεζική εταιρία Cosco



Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang και ο Έλληνας ομόλογός του Α.Σαμαράς




Πριν από την κινεζική επένδυση, το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων ήταν βυθισμένο σε αναποτελεσματικότητα και ξεπερασμένη υποδομή. Το 2008, το έτος πριν από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιώς διακινήθηκαν μόλις 433.582 εμπορευματοκιβώτια(containers).  
Πέρυσι, ο αριθμός αυτός , επταπλασιάστηκε σε 3,16 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια-80% οφείλεται στην Cosco.






Το ερώτημα που τίθεται :
Είναι "αξιοπρεπείς" οι 1.000 θέσεις εργασίες που προέκυψαν απ την ανάπτυξη του ρόλου του λιμανιού;
Υπάρχουν συμπληρωματικά οφέλη απ την επένδυση αυτή;

2 σχόλια:

Πέτρος Δ. είπε...

Αγαπητή "Καρτερία", βάζω και εδώ ένα σχόλιό μου που δημοσιεύτηκε και αλλού για το παραπάνω άρθρο (που εδώ δεν είναι πλήρες, ένα απόσπασμά του δημοσιεύσατε για να θέσετε το ερώτημά σας, αλλά καλό θα ήταν να το διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο οι αναγνώστες σας [ http://hassapis-peter.blogspot.gr/2014/11/wsj-h-cosco.html?showComment=1416649808683 ], γιατί κατά την άποψή μου αυτό που θέλει να πει ο συντάκτης του είναι: "κοιτάξτε τι καλές που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις"!!! Είναι έτσι, όμως;;;).
Το άρθρο γράφει για την επιτυχία της Cosco που μετέτρεψε τον Πειραιά σε σημαντικό κόμβο της Ευρώπης (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal).Και συνεχίζει :
"Όταν η υπό κρατικό έλεγχο κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία έφθασε πριν από χρόνια στον Πειραιά...".

ΤΟ δικό μου ΣΧΟΛΙΟ:

Ποια "ιδιωτικοποίηση"; Η Cosco όπως αναφέρεται και στο άρθρο είναι "υπό κρατικό έλεγχο κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία". Η επιτυχία της φανερώνει ότι οι προϋποθέσεις για το λιμάνι του Πειραιά υπήρχαν αλλά κανένας από τους κυβερνήτες μας δεν είχε την διάθεση να είναι επενδυτής το ίδιο το ελληνικό κράτος, για να δρέψει τους καρπούς της επένδυσης για την ίδια τη χώρα. Η εύκολη λύση ήταν ο λιμάνι να αποκρατικοποιηθεί (ελληνικά) και να επανα-κρατικοποιηθεί (κινεζικά). Η άρνηση των κυβερνητών μας να επενδύσουν ακόμη και εκεί που οι συνθήκες είναι απόλυτα πλεονεκτικές δείχνει ότι η πολιτική φιλοσοφία και φιλοδοξία που τους διακατέχει είναι η διαχειριστική και αυτή των εξυπηρετήσεων αλλότριων συμφερόντων (ξεπούλησαν και ξεπουλάνε κοψοχρονιά ακόμη και κερδοφόρους Οργανισμούς). Η διάλυση του εθνικού και κοινωνικού κράτους που επιχειρείται από τις "Αγορές" πραγματοποιείται με την συνέργεια των κυβερνητών-ανδρείκελων που για να ξεφύγουν από την κατηγορία της προδοσία τους κατά του τόπου, και για να πείσουν τους πολίτες για τις πράξεις τους επιχειρούν να παραπλανήσουν, ότι δίνουν δήθεν μάχη κατά του τέρατος του κρατισμού (που παρομοιάζουν με τις "σοβιετίες" - "Ελλάδα, η τελευταία σοβιετία" σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους και νεοφασίστες - λες και δεν είναι δικά τους "επιτεύγματα" τα κακά του "κρατισμού", όπως το πελατειακό κράτος, η κακή οργάνωση, η αντιπαραγωγικότητα, οι σπατάλες, οι μίζες κλπ) που θα τον νικήσουν με τις "μεταρρυθμίσεις" (διάλυση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων) και τις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων ακόμα και των βασικών δικτύων και υποδομών της χώρας. Αλλά μήπως ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός για να προστατεύσει την κρατική και δημόσια περιουσία; Όχι βέβαια, είναι για να υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Σαμαράς το είπε με "αξιοθαύμαστο" κυνισμό : "Δηλαδή, την ανάπτυξη, από πού την περιμένετε, από το κράτος; Και σε ποια άλλη χώρα, την ανάπτυξη την είδαν ή την περιμένουν από το κράτος;"... (στο 9':30'' και στο 11':00'' : http://ellinofreneiafm.gr/sound.php?id=7230 ). Θυμόμαστε και την τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη - επί υπουργίας του στο Υπουργείο Υγείας - σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεσή του με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, όπου καθώς επιδεικνύει το γνωστό τραμπούκικο ύφος του και εξακοντίζει τις αισχρές απειλές του, αποκαλύπτει και τον ρόλο του και τους πάτρωνές του : "και να σας πω και κάτι... γιατί εγώ εκπροσωπώ εδώ τον ιδιωτικό τομέα" !!!! https://www.youtube.com/watch?v=_w8K8VuUGSM . Ο Υπουργός!!!! που "λογικά" και θα έπρεπε να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον... Και, καλά, "εμείς", ξέρουμε ποιανών τα συμφέροντα υπηρετούν οι Γεωργιάδηδες, αλλά να σου το "ρίχνουν" κατάμουτρα με τέτοια ξεδιαντροπιά και οι ίδιοι, έχει σημασία για το πόσο επικυρίαρχοι αισθάνονται!!!... ].
Την "ανάπτυξη" του Σαμαρά και των νεοφιλελεύθερων, λοιπόν, την περιμένουμε να έρθει - με το χάρισμα της ΑΤΕ, του ΟΠΑΠ, του "Ελληνικού" - από τον Σάλλα, τον Μελισσανίδη και τον Λάτση κ.ο.κ...
Ευτυχείτε!

Καρτερία είπε...

'Ετσι είναι . Συμφωνούμε .