Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τέτοια βουτιά στο Χ.Α. δεν έχει καταγραφεί ιστορικά



Αμφιβολίες εκφράζουν οι επενδυτές ότι τελικά ο
πρωθυπουργός έχει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ιστορικών διαστάσεων πτώση στο Χρηματιστήριο πάνω από 11%, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από τότε που εφαρμόστηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές!

Η πτώση στην αγορά έφτασε το 11,30% και απομένει πολύς δρόμος ακόμα πριν από την λήξη των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης έσπασε και τις 930 μονάδες, με τις συναλλαγές να ανεβάζουν στροφές αγγίζοντας τα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία συνεδρίαση που, σύμφωνα με τους χρηματιστές, τα έχει όλα. Και ρευστοποιήσεις, και τυφλές πωλήσεις, και short selling και σπάσιμο των margin calls, ότι τέλος πάντων μπορεί να συνθέσει ένα σκηνικό sell off στην αγορά.

Ωστόσο δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η σημερινή μεγάλη βουτιά στην αγορά μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά για τη συνέχεια. Το άσχημο είναι, σύμφωνα με τους χρηματιστές, να αποδειχθεί ότι τελικά ο πρωθυπουργός δεν είχε τους 180 ψήφους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόσο η αγορά, όσο και η οικονομία θα επιστρέψουν στις μέρες του 2012, την περίοδο της έντονης αβεβαιότητας. Οι συζητήσεις περί Grexit θα αρχίσουν και πάλι, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στης δεκαετία να σκαρφαλώνουν και πάλι στα επίπεδα του 8%. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, η αγορά μιλάει για μεγάλο πάρτι.

Προς το παρόν όμως, η κατάσταση στο ταμπλό θυμίζει… πόλεμο. Κίνηση μέχρι το 1,12 ευρώ έχει βγει στην Πειραιώς που υποχωρεί περίσσότερο από 16%, πάνω από 13% οι απώλειες στην Εθνική, με κίνηση ως το 1,78 ευρώ, κοντά στο 13% οι απώλειες και για την Alpha, στα επίπεδα των 0,5030 ευρώ και πτώση μέχρι τα 0,236 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank. Δεν υπάρχει μετοχή στον 25άρη και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που να μη βρίσκεται στο κόκκινο. Η μικρότερη πτώση στον 25άρη είναι… πάνω από 4%. Σε πέντε μετοχές έχουν γίνει περί τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές στριμώχνονται στην έξοδο, δηλαδή δεν υπάρχουν αγοραστές, παρά τις φθηνές αποτιμήσεις.

Μέχρι τα 2,35 ευρώ οι απώλειες προς ώρας στην ΓΕΚ/Τέρνα και 2,33 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή, στα χαμηλά της κοντά, διαπραγματεύεται η Βιοχάλκο στα όρια των 2 ευρώ, στα 6,50 ευρώ υποχωρεί η ΔΕΗ με χαμηλό έτους τα 5,5 ευρώ, στα 5,52 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 5,60 η ΕΧΑΕ, στα 4,28 ευρώ υποχωρούν τα ΕΛΠΕ, στα 9,13 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 2,50 ευρώ η Ελλάκτωρ και στα 16,65 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Coca Cola.

Σημειώνεται δε, ότι η προηγούμενη ανοδική αντίδραση που εν πολλοίς οφείλονταν στην εκτίμηση πως υπάρχουν χρονικά περιθώρια μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο ώστε να μπει η χώρα σε προεκλογική διαδικασία, στερείται πλέον της συγκεκριμένης παραμέτρου με αποτέλεσμα το σημερινό sell off των Blue Chips.

Η αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση που το μόνο σίγουρο είναι πως θα διακατέχεται από κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ενώ θα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο άκουσμα της κάθε λογής φημολογίας.

Υπενθυμίζεται πως οι διεθνείς επενδυτικοί πόλοι τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αντλώντας πληροφορίες και ενδεχομένως κάποιας μορφής διαβεβαιώσεις από εγχώρια κέντρα, δεν έδιναν παρά ελάχιστες πιθανότητες στο να ανοίξει το θέμα των εκλογών πριν τις γιορτές, προχώρησαν σε τοποθετήσεις στο ΧΑ έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ωθώντας έτσι την αγορά της Αθήνας υψηλότερα, εικόνα που παρεμπιπτόντως αποτελούσε μια από τις ελάχιστες αν όχι την μοναδική αισιόδοξη ένδειξη αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.

Κύκλοι του χώρου χωρίς να κρύβουν την απογοήτευσή τους υποστηρίζουν πως για μια ακόμα φόρα το πολίτικο σύστημα της Ελλάδας αποδεικνύει πως ούτε μπορεί να καταλάβει πως λειτουργούν οι αγορές, ούτε βεβαίως και το ενδιαφέρει, προκειμένου να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλει εκβιάζοντας καταστάσεις.

www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: