Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί πέφτει τόσο πολύ το πετρέλαιο; Ή πώς η Δύση και η Σαουδική Αραβία χτυπούν Μόσχα και Άσαντ.





Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται ήδη κάτω από τα 56 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας μια ευφορία μπροστά στο βενζινάδικο, ίσως όμως και έναν προβληματισμό για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την τόσο απότομη πτώση.

Η αιτία σύμφωνα με τον Mohamad Bazzi, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης και αναλυτή του Ρόιτερς είναι η γεωπολιτική διαμάχη Ανατολής-Δύσης στην περιοχή της Συρίας.

Όπως γράφει ο Bazzi στο blog του στο Ρόιτερς, «όπλο» της Δύσης είναι η Σαουδική Αραβία η οποία αρνείται να μειώσει την ροή του πετρελαίου ώστε να υπάρξει συγκράτηση των τιμών.

Στο γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να μειώσουν την τιμή, απάντησε τον Οκτώβριο ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο: «Για να βλάψουν τη Ρωσία».
Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά το τέχνασμα της Σαουδικής Αραβίας είναι πιο πολύπλοκο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος. Το βασίλειο της Σ. Αραβίας έχει δυο στόχους σε αυτή τη «μάχη». Τη Ρωσία και το Ιράν που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις παίζουν εκεί το παιχνίδι τους με αυτό τον εμφύλιο. Από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας στον αραβικό κόσμο, απέκτησαν μια νευρικότητα για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, τις πυρηνικές φιλοδοξίες του, την υποστήριξη του σε ομάδες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς και για τη συμμαχία του με την Συρία.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, είναι τώρα σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περιοχή, καθώς από την έκβαση της σύγκρουσης αυτής θα κριθεί και ποιος θα αναδειχτεί ο «προστάτης» της.
Η Ρωσία και το Ιράν είναι, όπως σημειώνει ο Bazzi, σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, η Ρωσία χρειάζεται τιμές γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού της.
Το Ιράν, που αντιμετωπίζει τις κυρώσεις της Δύσης και την οικονομική απομόνωση, χρειάζεται ακόμη υψηλότερες τιμές.
Ήδη, με την πτώση των τιμών στις αρχές του μήνα, το νόμισμα του Ιράν υποτιμήθηκε κατά σχεδόν έξι τοις εκατό έναντι του δολαρίου. 8-10% είναι η υποτίμηση τις τελευταίες ημέρες για το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου.
Οι σεΐχηδες της Σ. Αραβίας από την πλευρά τους μπορούν να «παίζουν» πιο άνετα με τις τιμές του μαύρου χρυσού αφού διαθέτουν συναλλαγματικά αποθέματα 750 δισεκ. δολαρίων. (σιγά το απόθεμα…δηλαδή 2 φορές το χρέος της Ψωροκόσταινας…)

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την προσδοκία ότι η Ρωσία και το Ιράν θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν την συμπεριφορά τους κάτω από την οικονομική πίεση. Αλλά, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να αποτύχει αυτή η τακτική και να γίνουν ακόμη πιο αδιάλλακτες Ρωσία και Ιράν.
Ο Bazzi καταλήγει στο άρθρο του, σημειώνοντας ότι οι σεΐχηδες του Κόλπου μπορεί να κερδίσουν τον πόλεμο σύντομα. Όμως, «όπως συμβαίνει και στις πολεμικές συγκρούσεις, οι ενέργειες αυτές απειλούν να ανάψουν μια πυρκαγιά που μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Πηγή: www.lifo.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλες οι αναλυσεις του κ. Bazzi . Μηπως θα μπορουσε να κανει και μια αναλυση για το ποσο θα επρεπε να εχει το πετρελαιο και η βενζινη στην Ελλαδα ??? Γιατι οι δικοι μας αναλυτες , Υπουργοι , βουλευτες και διαφοροι αλλοι που ασχολουνται με το θεμα το μονο που μας λενε ειναι: "Ψ Ε Μ Α Τ Α " !!!!! Απο 146 το βαρελι εφτασε στα 56 χανοντας 90 δολ. το βαρελι και οι τιμες εδω εχασαν απο 10 - 20 λεπτα φτανοντας τα 150 ευρω το λιτρο δικαιολογωντας το οτι ειχαν κανει αγορες με τις παλιες τιμες. Αν παρει τωρα το πετρελαιο 2 δολ. επανω αμεσως την ιδια στιγμη θα βαλουν 20 λεπτα επανω την τιμη της βενζινης , αυτο κυριοι πολιτικοι της δεκαρας {μηδενος κομματος εξαιρουμενου} αν δεν λεγεται ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΛΟΠΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ για τον οποιο κοπτεσθαι ολοι {αλλα το μονο που σας νοιαζει ειναι οι εκλογες για να μην χασετε τις θεσεις σας} τοτε πως λεγεται ???? Και αφηστε την καραμελλα οι διεθνεις αγορες κ.λ.π. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ !!! Γιατι βεβαια αυτοι θα σας στηριξουν για να βγητε και αυτοι προσφερουν αστακο και μεγαλη ζωη !!!!!

Καρτερία είπε...

Σωστή η παρατήρησή σας . Αλλά προσμένουμε την μείωση των τιμών με μια χρονική υστέρηση που χαρακτηρίζει άλλωστε και την συνήθη μας πρακτική σε θέματα πολιτικής τιμών..Δηλαδή όταν εμείς θα αντιδράσουμε , η αγορά πετρελαίου θα έχει ανακάμψει και οι τιμές θα έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα ισορροπίας .