Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η Κίνα πήρε τη θέση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από τις ΗΠΑ






Η Κίνα πήρε τη θέση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση, υποστηρίζει αρθρογράφος του MarketWatch επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν είμαστε πλέον Νο1. Σήμερα είμαστε στη δεύτερη θέση. Είναι επίσημο. Η κινεζική οικονομία μόλις πήρε τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά από τον καιρό που ήταν πρόεδρος ο Ulysses S. Grant, η Αμερική δεν είναι πλέον η ηγετική οικονομική δύναμη του πλανήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ πρόσφατα δημοσιοποίησε την έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία και υπό το πρίσμα του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους η Κίνα φέτος θα παράξει 17,6 τρισ. δολ. σε σχέση με τα 17,4 τρισ. δολ. για τις ΗΠΑ, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Το 2000, οι ΗΠΑ είχαν σχεδόν τριπλάσια παραγωγή της κινεζικής.

Με άλλα λόγια, η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον το 16,5% της παγκόσμιας οικονομίας σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, σε σχέση με το 16,3% για τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, αυτός ο τελευταίος οικονομικός σεισμός, ακολουθεί τις εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς, όταν η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ για πρώτη φορά σε όρους παγκόσμιου εμπορίου.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: