Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς σε Γερμανικό κρατίδιο!!

 
Με τη δεύτερη ψηφοφορία, ο Ράμελοφ βρήκε τη μία έδρα που του έλειπε για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας   (Φωτογραφία:  Reuters )
Ερφούρτη(Γερμανία)
Με πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, το κοινοβούλιο της Θουριγγίας εξέλεξε τον Μπόντο Ράμελοφ της Linke πρωθυπουργό στη δεύτερη ψηφοφορία. Ο Ράμελοφ γίνεται έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός από την Αριστερά σε γερμανικό κρατίδιο.

Το Κοινοβούλιο της Ερφούρτης κλήθηκε την Παρασκευή να υπερψηφίσει ή να απορρίψει τον τριπλό σχηματισμό της Αριστεράς (Linke), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πράσινων, με τον Ράμελοφ στη θέση του πρωθυπουργού, στον οποίο είχαν καταλήξει τα κόμματα μετά την πρόσφατη κάλπη.

Την Παρασκευή, η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Ερφούρτης ναυάγησε: Στο σύνολο 91 μελών, ο Ράμελοφ πήρε μόνο 45 ψήφους -μία λιγότερη από όσες χρειαζόταν.

Στην δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε αμέσως μετά, ο Ράμελοφ πήρε 46 ψήφους. Η αντιπολίτευση (Χριστιανοδημοκράτες και AfD) έχασε δύο ψήφους: Ένα μέλος της απείχε και δεύτερο έριξε άκυρο.

Ο Ράμελοφ ορκίστηκε πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, παραλείποντας στον όρκο το συνηθισμένο «με τη βοήθεια του Θεού». Μόλις στη δεύτερη πρόταση της ομιλίας του, τόνισε ότι θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

Η τοπική κάλπη στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας είχε μοιράσει πολύ περίπλοκα τις έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, αλλά τελικά οδήγησε σε μία συγκυβέρνηση πρωτόγνωρη για την Γερμανία: Τελικά, το κόμμα της Αριστεράς (Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι ο Μπόντο Ράμελοφ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας που προέρχεται από την Αριστερά μετά την Πτώση του Τείχους.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που έρχεται διώχνει τους Χριστιανοδημοκράτες από τη διακυβέρνηση του κρατιδίου μετά από δεκαετίες, καθώς η έξωση των Φιλελεύθερων από το τοπικό κοινοβούλιο τους είχε αφήσει χωρίς συμμάχους.

Το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ράμελοφ είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις -το ίδιο και η παρέμβαση του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε «αναρωτηθεί» εάν μπορούν οι Γερμανοί να εμπιστευτούν πλήρως την Linke για να κυβερνήσει το κρατίδιο, κάνοντας ορισμένους να βλέπουν αθέμιτη παρέμβαση.

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΙΔΗ.