Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πρόθεση συμμετοχής του Δ. Δελφών στις κινήσεις για την προστασία του Κορινθιακού


Νέο Δ.Σ. στον "Αρίωνα". Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο προτίθεται να φέρει για πρώτη φορά τη βούληση συμμετοχής κι ο Δήμαρχος Δελφών.
Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ορθολογική Διαχείριση του Κορινθιακού κόλπου (ΣΠΟΑΚ) "Αρίων" αποτελεί μια από τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις με καίρια συνεισφορά για παραπάνω από δύο δεκαετίες στην ανάδειξη και την προώθηση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον Κορινθιακό κόλπο και μέλη του είναι όλοι οι δήμοι των περιοχών που βρέχονται από αυτόν. Εκτός από έναν! Το Δήμο Δελφών. Έχει παρέμβει, σε συνεργασία και με την "Αλκυόνα", με ερωτήσεις βουλευτών από τους νομούς του κόλπου στη Βουλή, ενώ διοργανώνει ή συμμετέχει σε σημαντικά συνέδρια, πρωτοβουλίες, δράσεις κι εκδηλώσεις για τα προβλήματα που άπτονται άμεσα της προστασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης του Κορινθιακού και τον περιοχών που συνδέονται με αυτόν.
Σε μια εποχή που το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αναδιατάσσεται και προωθείται ακόμα περισσότερο ο κλάδος του τουρισμού ως στρατηγικής σημασίας πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, με προφανή τη σημασία του για την αναστροφή του κλίματος παρακμής που χαρακτηρίζει τη Φωκίδα και με δεδομένη, κατά συνέπεια, τη σημασία της προστασίας και σωτηρίας του από τη ρύπανση και τα πολυποίκιλα προβλήματα που κινδυνεύουν να καταστήσουν τις βλάβες που έχουν επέλθει σε αυτόν  ανήκεστες, γίνεται κατανοητή η έμφαση που προτίθενται να δώσουν κι η πίεση που σχεδιάζουν να ασκήσουν τόσο οι δραστηριοποιούμενοι σχετικά σύλλογοι, όσο και το δευτεροβάθμιο όργανο τους, η ένωση των συλλόγων αυτών, η "Αλκυών". Σύμφωνα δε με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Amfissaface, στο επίκεντρο των σχετικών πρωτοβουλιών θα είναι το βόρειο τμήμα του κόλπου, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή πλησίον των Δελφών.
Πρόσφατα στο ΣΠΟΑΚ ο "Αρίων" διενεργήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., στο οποίο, όπως προαναφέρθηκε, συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται -πλην Δήμου Δελφών- όλοι οι δήμοι του Κορινθιακού κι ανάμεσά τους κι αυτός της Δωρίδας.
Αναλυτικότερα, η εκπροσώπηση ανά Δήμο:
1. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, ΔΗΜΑΡΧΟ Αιγιαλείας - Προεδρεύοντα, 2) ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Αιγιαλείας, 3) ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Αιγιαλείας, 4) ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Πατρέων, 5) ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟ ΙΩΑΝΝΗ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Πατρέων, 6) ΞΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Πατρέων, 7) ΡΑΠΤΗ ΙΩΝΝΗ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ναυπακτίας, 8) ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ναυπακτίας, 9) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΔΗΜΑΡΧΟ Κορινθίων, 10) ΖΩΓΚΟ ΑΝΔΡΕΑ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κορινθίων, 11) ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Σικυωνίων, 12) ΠΕΡΡΑ ΣΩΤΗΡΙΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, 13) ΠΑΠΑΔΗΜΗ-ΤΡΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Βέλου-Βόχας, 14) ΠΑΘΕΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Βέλου-Βόχας, 15) ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Δωρίδος, 16) ΖΕΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Δωρίδος, 17) ΤΥΡΗΝΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑ-ΝΤΙΝΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Θηβαίων, 18) ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΣΤΑΜΑΤΗ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Θηβαίων, 19) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Λεβαδέων, 20) ΣΑΛΑΠΑΤΑΡΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Λεβαδέων, 21) ΒΑΛΑΟΥΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, 22) ΔΡΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΔΗΜΑΡΧΟ Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Το νέο Δ.Σ.
Υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Αθανάσιου Παναγόπουλου, αντιπροσώπου της έδρας του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17:00´ μ.μ., στην αίθουσα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΟΥ (Παλαιό Νοσοκομείο) οδός Ν. Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου, η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ», με μοναδικό θέμα την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, για το χρονικό διάστημα από 1/9/2014 – 5/3/2017.
Στη συνεδρίαση αυτή παρέστη σημαντικός αριθμός εκπροσώπων των Δήμων – Μελών του Κορινθιακού Κόλπου, μεταξύ δε αυτών και αυτοπρόσωπη παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Αλέξανδρου Πνευματικού και του Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Γεώργιου Δρίκου.
Μετά από μυστική ψηφοφορία όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, εκλέχθηκαν:
Πρόεδρος: Πνευματικός Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κορινθίων (Επανεκλογή)
Αντιπρόεδρος: Χαλβατζής Σταμάτης, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων
Τακτικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής:
1) Αρτινόπουλος Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδος
2) Βαλαούρας Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
3) Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιαλείας
4) Ράπτης Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας
Αναπληρωματικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής:
1) Παθέκα Ευαγγελία, Δημοτική Σύμβουλος Βέλου-Βόχας
2) Τυρηνόπουλος Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων
Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο φέρνει το θέμα ο Παναγιωτόπουλος
Το ζήτημα αφορά άμεσα και το Δήμο Δελφών. Ιδίως τώρα που η νέα δημοτική Αρχή επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στο Δήμο κι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την τουριστική αξιοποίηση και, φυσικά, του νότιου και παραλιακού μετώπου, όπως, ενδεικτικά, η δημιουργία του Υδατοδρομίου στην Ιτέα. Άλλωστε, προκειμένου να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί ένα σημαντικό συγκριτικό του πλεονέκτημα, επιβάλλεται να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποσοβήσουν την απαξίωσή του.
Το Amfissaface ήρθε σε επικοινωνία σχετικά με το θέμα αυτό με το Δήμαρχο Δελφών. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος μάς δήλωσε ελλιπώς πληροφορημένος για το θέμα κι επέδειξε ζωηρό, πράγματι, ενδιαφέρον για το έργο και τος δράσεις τόσο του "Αρίωνα" όσο και της "Αλκυόνας" Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα έλθει άμεσα σε επαφή με τους εκπροσώπους των οργανώσεων για τον αναλυτικότερο κατατοπισμό του, ενώ μας δήλωσε ότι, αφού λάβει την απαραίτητη ενημέρωση, θα εισαγάγει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να οριστούν εκπρόσωποι και του Δήμου, ώστε να συνεισφέρει κι η περιοχή των Δελφών στην περαιτέρω επιτυχία των δράσεων του "Αρίωνα" και την προστασία κι ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα της μη έως τώρα συμμετοχής του Δήμου Δελφών στις κινήσεις για τη σωτηρία του κόλπου είχε τεθεί την προεκλογική περίοδο από το Amfissaface ως ερώτηση προς τους υποψήφιους δημάρχους. Θυμίζουμε τη σχετική ερώτηση προς τον υποψήφιο τότε Δήμαρχο, Θανάση Παναγιωτόπουλο:
- Προστασία Κορινθιακού: Ο Δήμος Δελφών είναι ο μοναδικός που δε συμμετέχει στα προγράμματα δράσης του ομίλου προστασίας Κορινθιακού «Αλκυών» και ο μοναδικός από τους δήμους γύρω από τον Κορινθιακό που δεν είναι μέλος του ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου) «Ο Αρίων». Τι κάνατε σχετικά την προηγούμενη τριετία και τι προτίθεστε να κάνετε στο εξής;
Δεν έκανα κάτι ουσιαστικό την προηγούμενη τριετία γι’ αυτό, αφού βέβαια δεν είχα και καμία σχετική αρμοδιότητα, ενώ είχα κάνει αρκετές ενέργειες παλιότερα ως πρόεδρος του Συλλόγου «Ελιά» για να προσεγγίσουμε τις ομάδες αυτές. Έχουμε βέβαια ήδη δηλώσει στις προγραμματικές μας θέσεις ότι είμαστε υπέρ του συστήματος ενιαίας διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου, με πρώτο απαραίτητο βήμα τη συμμετοχή μας στις δράσεις της «Αλκυόνης» και στο Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο Αρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: