Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΓΑΛΑΞΙΔΙ... Περιφορά της εικόνας για την γιορτή του Αγ. Νικολάου - ΦΩΤΟ


Η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Γαλαξιδιού ..Χρόνια πολλά σε όλους σας και καλοτάξιδα τα καράβια μας στις θάλασσες τους κόσμου !

Δεσπόζει από παντού, στεριά και θάλασσα. Η περίφημη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το πρώτο σημάδι της πατρίδας που αντίκριζαν οι παλιοί καπεταναίοι σα γύριζαν από τα μακρινά τους ταξίδια. Ως ναυτική πόλη σήμερα το Γαλαξίδι τιμά τον Άγιό της με περιφορά της εικόνας του στη πόλη.
Ας αναφέρουμε λίγα στοιχεία για τον ναό : Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό. Τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ το 1800 οι Γαλαξειδιώτες με δικά τους έξοδα άρχισαν τις εργασίες για την κατασκευή μεγαλύτερου ναού. Το 1900 χτίστηκε η σημερινή εκκλησία. Η απόφαση πάρθηκε απο τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαπέτρο το 1896. Αρχιτέκτονες ήταν ο γερμανός Χάγερ και ο Κωνσταντίνος Παπαπέτρος. Η εκκλησία είναι Βυζαντινού ρυθμού με δύο καμπαναριά και τρούλο. Είναι τρίκλιτος ενώ στο καμπαναριό υπάρχει το μεγάλο ωρολόγιο της πόλης, το οποίο δωρήθηκε το 1908 απο τους αδερφούς Νικόλαο & Πάυλο Σιδηρόπουλο. Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς ειναι το ξύλινο τέμπλο του ναού. Κατασκευάστηκε την δεκαετία 1840-1850 και είναι τεχνοτροπίας «μπαρόκ».
Χρόνια πολλά σε όσους φέρουν το όνομα του Αγίου Νικολάου και φυσικά στους ναυτικούς μας..ας ταξιδεύουν σε θάλασσες γαλήνιες και γυρνούν όλοι γεροί πάντα πίσω στην οικογένειά τους !





Δεν υπάρχουν σχόλια: