Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Γ.Ν.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ : Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας




4/12/2014

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό της Φωκίδας να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής μας. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο οφείλεται στην πολιτική που διαχρονικά προωθείται στον τομέα της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Η πολιτική αυτή έχει στόχο την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων και την ολοκληρωτική λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με φτηνούς εργαζόμενους και ασθενείς-πελάτες.
Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, ανάμεσα τους και αυτό της Άμφισσας είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με οργανόγραμμα που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες του λαού καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής καταφεύγουν στο νοσοκομείο λόγο ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας. Οι πληρωμές σε νοσήλια, εξετάσεις και φάρμακα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο οικονομικό προϋπολογισμό των λαϊκών οικογενειών.
            Συνυπεύθυνοι σε αυτή την κατάσταση είναι όσοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα σε αυτούς και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών, η βουλευτής του Νομού καθώς επίσης και η Περιφερειακή Αρχή. Όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν τις ελλείψεις του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου της Άμφισσας ως μεμονωμένο γεγονός λόγο «προχειρότητας» στη σύνταξη του οργανογράμματός του, το κάνουν εκ του πονηρού. Με αυτή τους τη θέση θέλουν να αφήσουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση αφού αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Άλλωστε οι θέσεις ιατρών για το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού που πρόσφατα εξήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στα ήδη οξυμένα προβλήματα. Όσοι πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και στον τομέα της υγείας του λαού είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση όπως θέλουν να εμφανίζονται οι ίδιοι. Βλέπουν την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Γι’ αυτό άλλωστε κανένας τους δεν βάζει το θέμα της πάλης για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
            Το ίδιο επικίνδυνες είναι και οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία, έχουν την ίδια αφετηρία με αυτές της κυβέρνησης αφού χαρακτηρίζονται από τις αρχές της «ελεύθερης» αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος, αλλά να υπάρχει και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Αλήθεια, που και σε ποιο τομέα βοήθησε η συνύπαρξη και ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού; Το παράδειγμα της παιδείας είναι χαρακτηριστικό και απογοητευτικό για τα λαϊκά στρώματα που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την μόρφωση των παιδιών του. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά μόνο για τις νέες προσλήψεις. Είναι υπέρ της πλήρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και μάλιστα δωρεάν, αλλά όταν οι «δημοσιονομικές» συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή ποτέ!!
            Σήμερα οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν οι ίδιοι μέσα από τους μαζικούς τους φορείς την υποβάθμιση και την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και των Κέντρων Υγείας. Μέσα από τη συζήτηση στα διοικητικά τους συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις των μελών τους να αναδείξουν τους πραγματικούς ενόχους για την σημερινή κατάσταση που δεν είναι άλλοι από την πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων και της παράδοσης ολοένα και περισσότερων τομέων της υγείας σε ιδιώτες προκειμένου αυγατίσουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας του λαού. Σε καμιά περίπτωση να μην πέσουν στην παγίδα όσων σήμερα με «αγωνιστικές» κορώνες εμφανίζονται ως «σωτήρες». Σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας να πάρουν από κοινού αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα φέρνουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για:
·       
    πλήρη στελέχωση σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·           Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση.

·           Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για το κλάδο υγείας. Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: