Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Β. Πούτιν: Ερχονται δύσκολοι καιροί για τη Ρωσία






Για «δύσκολους καιρούς» προειδοποίησε τους πολίτες της Ρωσίας ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στο ετήσιο διάγγελμά του, το οποίο εκφώνησε την Πέμπτη.

Η πτώση των τιμής του πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης με αφορμή τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση έχουν οδηγήσει σε ύφεση την ρωσική οικονομία, με το ρούβλι να κατρακυλά την περασμένη Δευτέρα στην μεγαλύτερη πτώση του από το 1998.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε «πλήρη αμνηστία» για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, λέγοντας ότι οι Ρώσοι που θα επιλέξουν να επιστρέψουν τα χρήματά τους δεν θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για την προέλευσή τους και δεν θα αντιμετωπίσουν επιβολή φορολογίας ή άλλες κυρώσεις.

Η Δύση επιχειρεί να υψώσει νέο «σιδηρούν παραπέτασμα»

Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να υψώσουν ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» γύρω από τη Ρωσία, ωστόσο υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Κρεμλίνου σχετικά με την ουκρανική κρίση, ενώ επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει η Ρωσική Ομοσπονδία να διαλυθεί όπως η Γιουγκοσλαβία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το γιουγκοσλαβικό σενάριο του διαμελισμού και της συντριβής και σε εμάς, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό δεν συνέβη. δεν το επιτρέψαμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε  ότι η Ουκρανία δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού οι Δυτικοί επεδίωκαν εδώ και καιρό μία ανάσχεση της πορείας της χώρας.
«Οι κυρώσεις δεν ήσαν παρά μία νευρική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Αλλά χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης, της ξενοφοβίας, της καχυποψίας και της αναζήτησης εχθρών. Ολα αυτά αποτελούν έκφραση αδυναμίας, ενώ εμείς είμαστε δυνατοί και πλήρεις αυτοπεποίθησης».


"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: