Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Oι 7 χειρότερες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για το πρωινό σας

Γνωρίζετε ότι το να τρώτε πρωινό είναι σημαντικό. Αλλά ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι ορισμένες επιλογές σας τις πρώτες ώρες της ημέρας, μπορεί να επηρεάσουν το πώς θα αισθάνεστε και κατά το υπόλοιπο της ημέρας. Επιπλέον, ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγετε, αν θέλετε να έχετε καλή υγεία.

Μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα
Το επεξεργασμένο κρέας έχει νιτρικά άλατα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, στο Λονδίνο, δημοσίευσε μια λίστα με τα πιο σημαντικά δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η αποφυγή των νιτρικών αλάτων είναι ένα από αυτά. Τι σημαίνει αυτό για εκείνους που τρώνε κρέας το πρωί; Είναι καιρός να επιλέξετε κάτι άλλο!

Ζαχαρούχα δημητριακά

Πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στα βλαβερά ζαχαρούχα δημητριακά και στα ωφέλιμα για την υγεία σας; Μερικά δημητριακά είναι γεμάτα υδατάνθρακες και ζάχαρη. Όταν τα τρώτε, το σάκχαρο στο αίμα σας γρήγορα αυξάνεται και στη συνέχεια πέφτει απότομα.
Αν λοιπόν δεν θέλετε να βάζετε σε… δοκιμασία της ενέργειά σας από το πρωί, το καλύτερο είναι να αποφεύγετε τα συγκεκριμένα δημητριακά. Αντ’ αυτών, επιλέξτε δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Αν πάλι ψάχνετε μια πιο εναλλακτική επιλογή, προτιμήστε λιναρόσπορο ή καρύδια για περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
 
Έτοιμες τηγανίτες και βάφλες με τεχνητό σιρόπι
Ενώ τα φυσικά σιρόπια, όπως το φυσικό σιρόπι σφενδάμου, αποτελούν θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες, υπάρχουν πολλά τεχνητά σιρόπια στην αγορά που είναι γεμάτα από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η γλυκαντική ουσία, η οποία προέρχεται από το καλαμπόκι, είναι επίσης παρούσα στα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή παχυσαρκία και σπλαχνικό λίπος, το οποίο αποθηκεύεται μεταξύ των οργάνων. Αυτό είναι το λίπος που οδηγεί στον καρκίνο. Μια πρόσφατη μελέτη, συνέδεσε επίσης το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, με το διαβήτη.

Γλυκά και ντόνατς

Αυτές οι λιχουδιές, δεν παρασκευάζονται απλά με ραφιναρισμένο άσπρο αλεύρι, αλλά επίσης έχουν την προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι ό,τι χειρότερο το πρωί, καθώς οδηγεί σε ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πεινάτε νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως και θα αυξήσετε τις πιθανότητες για υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παχυσαρκία και διαβήτη. Αν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία δεν είναι αρκετοί για να σας πείσουν να αποφύγετε αυτές οι τροφές, τότε να ξέρετε πως ρισκάρετε. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζάχαρη και ο καρκίνος συνδέονται.

Έτοιμα σάντουιτς και γεύματα που ξαναζεσταίνονται
Υπάρχουν υγιείς επιλογές, αλλά και άλλες που είναι γεμάτες με συντηρητικά και νάτριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλύτερη ιδέα είναι να φτιάξετε το δικό σας σάντουιτς, με αυγό, ψωμί ολικής άλεσης και ντομάτα.


Light γιαούρτια. 
Μπορεί να έχουν λίγες θερμίδες και να τα βρίσκετε σε πολλές ενδιαφέρουσες γεύσεις, όπως φράουλα, μπισκότο, ροδάκινο κ.ά., αλλά αυτού του τύπου τα γιαούρτια, είναι συνήθως γεμάτα τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και χημικά. Αντί αυτών, προτιμήστε τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτια.
Muffins και σφολιατοειδή
Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφών για πρωινό με τις περισσότερες θερμίδες. Ποιος είναι ο λόγος; Είναι εξαιρετικά "πυκνά" και τα συστατικά τους γενικά, δεν είναι ό, τι χρειάζεστε -άσπρο αλεύρι, λάδι ή βούτυρο και πολλή ζάχαρη. Εάν δεν έχετε καμία άλλη επιλογή, καταναλώστε τα σε μικρές ποσότητες.
Επίσης, να αποφεύγετε τα σφολιατοειδή (π.χ. τυρόπιτες) του εμπορίου, διότι είναι φτιαγμένα με πολύ κακής ποιότητος λιπαρά και έχουν πολλές θερμίδες, ενώ όσα είναι με κατεψυγμένη ζύμη, είναι ακόμα πιο επιβλαβή για τον οργανισμό μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: