Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Tο ταξίδι του μεγαλύτερου πλοίου του κόσμου..



Το «CSCL Globe», το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο, απέπλευσε τη Δευτέρα έμφορτο από το λιμάνι
Νινγκμπό της Κίνας, καταγράφοντας ένα σημαντικό βήμα για την κινεζική ναυσιπλοΐα.
«Το παρθενικό ταξίδι του “CSCL Globe” φέρνει την Κίνα πιο κοντά στη διεθνή σκηνή», είπε ο πρόεδρος της China Shipping, Χσου Λιρόνγκ.

Το τεράστιο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων θα παραλάβει επιπλέον φορτίο στο Τσινκτάο της επαρχίας Σαντόνγκ και στο Νταλιάν, προτού βάλει πλώρη για το Φίλιξστοου της Βρετανίας, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 11 με 12 Ιανουαρίου.

Το πλοίο δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά θεωρείται από τους ειδικούς το οικονομικότερο σε κατανάλωση καυσίμων για την κατηγορία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «CSCL Globe», αν και είναι ικανό να μεταφέρει σχεδόν 19.000 κοντέινερ, δαπανά 20% λιγότερο καύσιμο από πλοία εμπορευματοκιβωτίων με ικανότητα μεταφοράς μόλις 10.000 κοντέινερ.

Οι διαστάσεις του «CSCL Globe» εμποδίζουν, όμως, τη χρήση του σε λιμάνια των ΗΠΑ, οι εγκαταστάσεις και κυρίως οι γερανογέφυρες των οποίων δεν έχουν το απαιτούμενο ύψος για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πλοίου. Το «CSCL Globe» αδυνατεί επίσης να διέλθει από τη Διώρυγα του Παναμά, εξαιτίας του μεγάλου του πλάτους.

Αντίθετα, το λιμάνι του Αμβούργου είναι καλά προετοιμασμένο για να υποδεχθεί αυτό τον κολοσσό των θαλασσών, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο μεγάλο έργο της εκβάθυνσης του διαύλου ναυσιπλοΐας στις εκβολές του ποταμού Ελβα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του λιμένα του Αμβούργου, η εκβάθυνση κατά ένα μέτρο του Κάτω και Ανω Ελβα (όπως ονομάζονται οι εκβολές του ποταμού), θα χρειασθεί ακόμη δύο χρόνια, προτού ολοκληρωθεί.

Τα σχέδια του Αμβούργου

Ακόμη σημαντικότερη για το «CSCL Globe» -και για άλλα πλοία της κατηγορίας του- είναι η σχεδιαζόμενη κατασκευή «δεξαμενής προσπέρασης» (passing box), μήκους 385 μέτρων στον Ελβα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το Στάντερζαντ. Το έργο αυτό θα επιτρέψει σε δύο μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να πραγματοποιούν παράλληλη πορεία, εισερχόμενα ή εξερχόμενα ταυτόχρονα από το λιμάνι του Αμβούργου.

Το Αμβούργο φιλοδοξεί να καταστεί το κυριότερο διαμετακομιστικό κέντρο κινεζικών προϊόντων, προς τις αγορές της Ευρώπης, της Βαλτικής και της Ρωσίας. Παρά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες από δυτικά κράτη, ο διευθύνων σύμβουλος του λιμένα του Αμβούργου, Ινγκ Εγκλοφ, υπογραμμίζει ότι ο όγκος εμπορευμάτων με προορισμό τα κράτη της Ρωσικής Συνομοσπονδίας δεν έχει εμφανίσει μείωση.
 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αραγε αν μπορουσε να πιασει Πειραια θα χωρουσαν μεσα τα Ελληνικα ΛΑΜΟΓΙΑ Πολιτικα ειδικα αλλα και κλακαδορους τους , να τα φορτωσει και οπου βρει να τα πεταξει ????