Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τα γερμανικά "όχι" στις αποζημιώσεις - ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1960, ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1990 ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Α. ΣΑΜΑΡΑ

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Η είδηση από την Αθήνα για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942 έδωσε στον εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ την ευκαιρία να απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής του δανείου, δηλώνοντας παράλληλα ότι «από ελληνικής πλευράς δεν έχει τεθεί θέμα τέτοιας αξίωσης».

Πρόκειται για επανάληψη της γνωστής παραπλανητικής στάσης της Γερμανίας διαχρονικά ότι με την ελληνο-γερμανική συμφωνία του 1960 έκλεισε κάθε αξίωση της Ελλάδας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γερμανική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ισχυρισμός της αυτός δεν ισχύει. Διότι το κείμενο της συμφωνίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η συμφωνία αυτή αφορούσε αποκλειστικά σε αποζημιώσεις ύψους 115 εκατ. μάρκων για Έλληνες υπηκόους που διώχθηκαν λόγω της φυλετικής τους καταγωγής, δηλαδή τους Έλληνες Εβραίους. Δεν αναφέρεται και δεν αφορά όμως ούτε στο κατοχικό δάνειο ούτε στις επανορθώσεις.

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: