Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά.

NASA και Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις.






Το 2014 ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με παγκόμσια θεμοκρασία 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, όπως μεταδίδει το BBC. Η έρευνα δημοσεύτηκε σήμερα από τη NASA και την αμερικανική ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) και επιβεβαιώνει τις πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ.

"Ήταν μια προσθήκη σε μια σειρά από θερμά έτη, σε μια σειρά από θερμές δεκαετίες" εξηγεί ο Γκάβιν Σμιντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκοντάρ για Διαστημικές Μελέτες της NASA.
"Η κατάταξη της κάθε χρονιάς στη συνολική λίστα επηρεάζεται από σύνθετα καιρικά μοτίβα, ωστόσο τα μακροπρόθεσμα πρότυπα επηρεάζονται αυτή τη στιγμή πρωτίστως από το φαινόμενο του θερμοκηπίου" συμπληρώνει. Η NASA και η NOAA διαχειρίζονται δύο από τις τρεις βάσεις δεδομένων των παγκόσμιων θερμοκρασιών, με το βρετανικό Met Office να διαχειρίζεται την τρίτη.
Τα δεδομένα συλλέγονται συνολικά και χρησιμοποιούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) για να εξάγονται τα στατιστικά.




Στην έκθεσή του για το 2014, ο WMO κατέγραψε μερικά στοιχεία που αποτέλεσαν ρεκόρ: Τον Σεπτέμβριο, σε μέρος των Βαλκανίων παρατηρήθηκε πάνω από το διπλάσιο του μηνιαίου μέσου όρου βροχοπτώσεων, ενώ σε τμήματα της Τουρκίας πάνω από το τετραπλάσιο.
Η πόλη Γκελμίν στο Μαρόκο δέχθηκε περισσότερη από τη μέση ετήσια βροχόπτωση μόλις σε 4 ημέρες. Η δυτική Ιαπωνία έζησε τις πιο ισχυρές αυγουστιάτικες καταιγίδες στα χρονικά της. Μέρη των δυτικών ΗΠΑ έζησαν παρατεταμένη ξηρασία, όπως και μέρη στην Κίνα, την κεντρική και νότια Αμερική.
Από την άλλη, οι τροπικές καταιγίδες της χρονιάς ανήλθαν συνολικά στις 72, κάτω από τον Μ.Ο. των 80 που έχει καταγραφεί την τριακονταετία 1980-2010. Βόρειος Ατλαντικός, βορειοδυτικός Ειρηνικός και βόρειος Ινδικός είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου παρατηρήθηκε δραστηριότητα τυφώνων κάπως μικρότερη από τον Μ.Ο.


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: