Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ «ΖΑΠΠΕΙΑ» ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ…

Εκλογές 2015: Το βράδυ των εκλογών θα έχει και «Ζάππεια» παραιτήσεων…

Ή ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ Ή ΘΑ ΤΟΥΣ… ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ

Το βράδυ των εκλογών,εκτός από τα αποτελέσματα της διαδικασίας ενδέχεται να ζήσουμε και άλλες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τόσο στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ.
Εξελίξεις που δεν θα περιοριστούν μόνο στο φάσμα αυτών των κομμάτων, αλλά που αναμένεται να προκαλέσουν τεκτονικές δονήσεις σε όλο τον πολιτικό χάρτη.
 
ΝΔ: Η δύσκολη αποχώρηση του Σαμαρά
Μια ήττα της ΝΔ με ποσοστό χαμηλότερο από των προηγούμενων εκλογών (29,66%) θα πυροδοτήσει όλη την οργή που έχει συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος για τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά και των στενών συνεργατών του.
Όπως πρώτοι σας έχουμε γράψει από το Newsbomb, στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης γίνεται μια τεράστια συζήτηση για το ποιος θα βγει πρώτος να θέσει θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να το κάνει από μόνος του.
Η «απόλυσή» του από το κόμμα θα είναι δύσκολη διότι η μέχρι τώρα ιδιοσυγκρασία του απερχόμενου πρωθυπουργού έχει δείξει ότι δεν εγκαταλείπει και τα πάει όλα μέχρι τέλους.
Πολλοί μάλιστα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια παρέμβαση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς όπως πιστεύουν θα μπορέσει όχι μόνο να κρατήσει τη ΝΔ, αλλά να ενώσει όλη την παράταξη και να συγκεντρώσει τα σπασμένα κομμάτια του γαλάζιου πάζλ από όλο το φάσμα της Δεξιάς.
Το σενάριο αυτό βέβαια, όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές είναι πολύ αισιόδοξο για να είναι αληθινό.
Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας μεταβατικός Πρόεδρος, που θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο και εκεί θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υποψηφιότητές τους. Η διαδικασία όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι χρονοβόρα, αφού πρώτα θα πρέπει να γίνει ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και των λόγων που οδήγησαν σε αυτό.
Αξίζει παράλληλα να σημειώσουμε ότι αυτό το σενάριο ενδέχεται να δημιουργήσει στη γαλάζια παράταξη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και να γεννήσει διαλυτικές τάσεις στο κόμμα.
 
Δρομολογημένες οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη
Από την άλλη μεριά στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Αν το κόμμα δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, ο Βενιζέλος δεν θα μπει καν στον κόπο να πάει τη Δευτέρα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Αν πάλι καταφέρει και εισέλθει στη Βουλή, γνωρίζει πολύ καλά ότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να φύγει και να παραδώσει με ομαλές διαδικασίες στον επόμενο ή στην επόμενη, αφού τα σενάρια θέλουν πολύ ισχυρή την παρουσία της Φώφης Γεννηματά.
 
Τέλος και για τον ΓΑΠ
Η περίπτωση με το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον θα είναι του Γιώργου Παπανδρέου, αφού αν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή θα ολοκληρωθεί άδοξα η περιήγησή και το ταξίδι του στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και βεβαίως θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας τα διάφορα «ορφανά» που κουβαλάει μαζί του από την ημέρα που εγκατέλειψε το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος θα συνεχίσει τον πολιτικό τουρισμό και τις - επί πληρωμή - διαλέξεις σε αμερικανικά Πανεπιστήμια.

newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: